Στα τέλη λοιπόν της δεκαετίας του 2000, ίσως λόγω του διαχρονικού δεσμού ανάμεσα στο ποτό και το κάπνισμα – οι εμπνευσμένοι από το Rat Pack, μουσικό συγκρότημα, πρόγονοί μας αναρωτήθηκαν «γιατί να αρκεστείς σε ένα πάθος όταν μπορείς να απολαύσεις δύο ταυτόχρονα;». Έτσι, κάποιοι bartenders προσπάθησαν να ενσωματώσουν τον καπνό στα κοκτέιλ τους.

Η αποτύπωση αυτών των πλούσιων, γήινων αρωμάτων και γεύσεων σε υγρή μορφή είναι δελεαστική ιδέα – και, αν προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις αληθινό καπνό, μια πολύ κακή ιδέα. Πολλοί συγγραφείς ποτών έχουν εξηγήσει ότι η χρήση καπνού σε κοκτέιλ είναι επικίνδυνη, καθώς η νικοτίνη είναι δηλητήριο, και πολύ επικίνδυνη ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις, ενώ και η ποσότητα που προκύπτει από την έγχυση καπνού σε αλκοόλ είναι δύσκολο να ελεγχθεί και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη ενός τσιγάρου. Γι' αυτό και χρειάστηκαν αρκετοί πειραματισμοί, προκειμένου να προκύψει το 100 ετών Old Cigar κοκτέιλ. Είναι ένα από εκείνα τα κοκτέιλ που βλέπεις τα υλικά – όλα νόστιμα – αλλά αναρωτιέσαι πώς θα δένουν όλα αυτά μεταξύ τους. Να ένας καλός λόγος για να τα δοκιμάσεις.

Η ιστορία του

Το κοκτέιλ αποτελεί δημιούργημα του Mak Pazuniak, ο οποίος, το 2009, μαζί με τον Kirk Estopinal, κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Rogue Cocktails» (μετέπειτα Beta Cocktails), με συνταγές που είχαν αναπτύξει στο Cure, στη Νέα Ορλεάνη. Ήταν ένα βιβλίο που άφησε εποχή, με ανορθόδοξες, συχνά πικρές συνταγές, δημιουργώντας ενδιαφέρον για μοντέρνα classics, όπως το Gunshop Fizz, το Art of Choke και το Salt and Ash.

Ο Pazuniak, που έχει περάσει από τον χώρο του real estate, των bars και της ανάπτυξης apps, δημιούργησε το 100-Year-Old Cigar στο Counting Room στο Μπρούκλιν και το συνέχισε στο Jupiter Disco. Δεν είχε στόχο εξαρχής ένα ποτό που να θυμίζει πούρο· απλώς άρχισε να πειραματίζεται με το ρούμι Zacapa No. 23 και το Laphroaig – γοητευμένος από την ιδέα να δει πώς θα «δέσει» το γλυκόπιοτο ρούμι με το καπνιστό ουίσκι. Πρόσθεσε το αγαπημένο του amaro και λίγη επιπλέον ένταση μέσω της Βενεδικτίνης.
«Και όταν το δοκίμασα, είπα αυτό είναι τρελό!», έχει αναφέρει σε συνέντευξή του.

Για όσους αγαπούν τα πλούσια και πολύπλοκα ποτά, είναι αληθινό showstopper – ένα παράδειγμα για το πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι ένα κοκτέιλ με ρούμι, χωρίς να είναι τροπικό. Αξίζει να το γνωρίσει περισσότερος κόσμος. Κάποια ποτά με πολλά υλικά βγαίνουν «μπουκωμένα» – όχι όμως το συγκεκριμένο. Όλα, από το παλαιωμένο ρούμι, το πικρόγλυκο Cynar, τη Βενεδικτίνη, μέχρι τις μικροσκοπικές δόσεις bitters, αψέντι και καπνιστού ουίσκι, έχουν ρόλο, σε μια εντυπωσιακή ισορροπία.

Ως λάτρης τόσο των κοκτέιλ όσο και των λέξεων, να πω ότι και το όνομα του ποτού το εξυπηρετεί τέλεια. Και, ναι, τα υλικά θυμίζουν πράγματι πούρο. Γι' αυτό και ο δημιουργός του τονίζει ότι: «Μπορεί να μην κρίνουμε το βιβλίο από τον τίτλο του, αλλά σίγουρα βοηθάει στις πωλήσεις, ακριβώς όπως συμβαίνει και στα ποτά».

100-Year-Old Cigar

Ένα σύνθετο, δυνατό κοκτέιλ που συνδυάζει παλαιωμένο ρούμι, βότανα και μια πινελιά καπνιστού ουίσκι για να αναδείξει τα φρουτώδη και καπνιστά χαρακτηριστικά ενός καλού πούρου.

Υλικά

  • 50 ml παλαιωμένο ρούμι, ιδανικά Ron Zacapa No. 23
  • 15 ml Cynar
  • 15 ml Βενεδικτίνη
  • 7 ml καπνιστό ουίσκι Islay, ιδανικά Laphroaig 10-Year
  • 1 σταγόνα Angostura bitters
  • 7 ml αψέντι

Διαδικασία

  1. Βάζουμε ένα coupe ή Nick and Nora ποτήρι στην κατάψυξη για 5 λεπτά.
  2. Γεμίζουμε ένα mixing glass με πάγο και προσθέτουμε το ρούμι, το Cynar, τη Βενεδικτίνη, το ουίσκι και το bitters και ανακατεύουμε για 20 δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει και να αραιωθεί ελαφρώς.
  3. Ψεκάζουμε ή ξεπλένουμε το παγωμένο ποτήρι με το αψέντι και αδειάζουμε το περίσσευμα.
  4. Σουρώνουμε το κοκτέιλ στο ποτήρι και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: The Washington Post