Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία ζήτα να σου τρίψουν την παρμεζάνα στο παντοπωλείο ή στο σούπερ μάρκετ που θα την αγοράσεις. Για επιπλέον αρώματα, μπορείς να της προσθέσεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη ή ξερό βασιλικό, αλλά είναι καθαρά θέμα γούστου.

Υλικά

για 20 τεμάχια περίπου

  • 150 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
  • ξερή ρίγανη ή βασιλικός (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα σπιτικά κράκερ παρμεζάνας, αν χρησιμοποιήσουμε έξτρα αρώματα, βάζουμε την τριμμένη παρμεζάνα σε μπολ, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξερή ρίγανη ή βασιλικό και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και στρώνουμε δυο ρηχά ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Παίρνουμε μείγμα τυριού ή σκέτη τριμμένη παρμεζάνα με κουτάλι σούπας και αφήνουμε βουναλάκια από το μείγμα αφήνοντας ενδιάμεσα τους μια απόσταση 4-5 εκ.
  4. Με το δάχτυλο πλαταίνουμε ελαφρώς το τυρί, δίνοντας του σχήμα κυκλικό, όσο μπορούμε.  
  5. Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος μας βάζουμε τα ταψιά μέσα και ψήνουμε για 4-5΄ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  6. Βγάζουμε τα κράκερ από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να γίνουν τραγανά πριν τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα σερβίρουμε όπως μας αρέσει.

Aν θέλουμε, μπορούμε με το ίδιο μείγμα να φτιάξουμε καλαθάκια παρμεζάνας. Σε αυτή την περίπτωση θα φτιάξουμε μεγαλύτερους τους δίσκους και μόλις βγάλουμε τα τσιπς από τον φούρνο, ενώ ακόμα είναι ζεστά και εύπλαστα, τα παίρνουμε με σπάτουλα και τα μεταφέρετε στις υποδοχές ενός ταψιού για μάφινς ώστε να πάρουν το σχήμα της κοιλότητάς τους. Τα ξεφορμάρετε προσεκτικά όταν κρυώσουν εντελώς και σταθεροποιηθούν. Μπορούμε να σερβίρουμε εκεί μέσα σαλάτα ή ό,τι τραβά η όρεξή μας.