Αυτά τα ρολάκια φρούτων, γνωστά και ως fruit leather, είναι ένα φυσικό, γλυκό-ξινό σνακ που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά και έχει γίνει δημοφιλές παγκοσμίως, κυρίως στην Αμερική από τη δεκαετία του ’80. Η καταγωγή του εντοπίζεται στην Περσία (γνωστά ως Lavashak) και υπάρχουν παραλλαγές του σε πολλές χώρες, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία. 

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσουμε τα πολύ ώριμα φρούτα, να προσφέρουμε ένα υγιεινό σνακ που διατηρείται για εβδομάδες και να γεμίσουμε ενέργεια μέσα στη μέρα – ιδανικό για το σχολείο, τη βόλτα ή το γραφείο.
 

Υλικά

Για τα fruit roll-ups με φράουλα 

  • 600 γρ. φράουλες φρέσκες πλυμένες και καθαρισμένες
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης (ή μέλι, ή άλλο φυσικό γλυκαντικό) – προαιρετικά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Για τα fruit rolls-ups με βερίκοκο 

  • 600 γρ. βερίκοκα ώριμα (χωρίς κουκούτσια)
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά – βοηθά στη διατήρηση χρώματος)
  • κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι (προαιρετικά, αν τα βερίκοκα είναι άγουρα)
  • 1 στικ κανέλας προαιρετικά
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τα fruit roll-ups με φράουλα 

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά και συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα. Πρέπει να ανακατεύουμε για να μη μας κολλήσει στον πάτο και αρπάξει. Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει περίπου 20 λεπτά.
  2. Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα ή χρησιμοποιούμε ταψί ή φύλλο σιλικόνης διαστάσεων περίπου 40x30 εκ.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αυτή, απλώνοντάς το όμορφα με σπάτουλα σε ομοιόμορφο πάχος.
  4. Ανάβουμε το φούρνο στους 80°C.
  5. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα σε μεσαία σχάρα. Ψήνουμε έτσι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3-5 ώρες μέχρι να στεγνώσει τελείως. Το τσεκάρουμε περίπου κάθε 1 ώρα και μετά τις 2 ώρες ψησίματος τo ακουμπάμε απαλά με το δάχτυλο να δούμε αν κολλάει. Ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πόσο καλά έδεσε το μείγμα κατά το βράσιμο, αλλά και από το φούρνο μας. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μόλις έχει στεγνώσει καλά παντού, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε σε λωρίδες σε ότι μέγεθος μας αρέσει (προτείνω γύρω στα 2 εκ. φάρδος) και τυλίγουμε σε ρολάκια.

Για τα fruit roll-ups με βερίκοκο

  1. Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
  2. Βάζουμε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα με τον χυμό λεμονιού και, αν χρησιμοποιούμε, το σιρόπι αγαύης και το ξυλάκι κανέλας. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν λίγα υγρά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας (αν βάλαμε) και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή σε μπλέντερ), μέχρι να γίνουν ένας εντελώς λείος πουρές.
  4. Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα ή χρησιμοποιούμε ταψί ή φύλλο σιλικόνης διαστάσεων περίπου 30x40εκ.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αυτή, απλώνοντάς το όμορφα με σπάτουλα σε ομοιόμορφο πάχος περίπου 3 χιλιοστά.
  6. Ανάβουμε το φούρνο στους 80°C.
  7. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα σε μεσαία σχάρα. Ψήνουμε έτσι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4-5 ώρες μέχρι να στεγνώσει τελείως. Το τσεκάρουμε περίπου κάθε 1 ώρα και μετά τις 2 ώρες ψησίματος τo ακουμπάμε απαλά με το δάχτυλο να δούμε αν κολλάει. Ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πόσο καλά έδεσε το μείγμα κατά το βράσιμο, αλλά και από το φούρνο μας. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  8. Μόλις έχει στεγνώσει καλά παντού, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  9. Το κόβουμε σε λωρίδες σε ό,τι μέγεθος μας αρέσει (προτείνω γύρω στα 2 εκ. φάρδος) και τυλίγουμε σε ρολάκια.
  • Μπορούμε να τυλίξουμε κάθε λωρίδα μαζί με μια στενή λωρίδα αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος για να μην κολλάνε μεταξύ τους εσωτερικά τα ρολά και να ξετυλίγονται ευκολότερα.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τον πουρέ των φρούτων με ότι μας αρέσει όπως τζίντζερ ή ξύσμα λεμονιού για παραλλαγές.