Υλικά
  • 1 κιλό βερίκοκα μικρά και σφιχτά (22-24 κομμάτια περίπου)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. ασβέστη σβησμένο σε σκόνη ή πάστα
  • 1 κ.γ. ξινό ή χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • 1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το καλοκαιρινό γλυκό κουταλιού με ολόκληρα βερίκοκα πλένουμε τα βερίκοκα και με ένα αιχμηρό και σκληρό αντικείμενο - εγώ χρησιμοποιώ την ανάποδη αιχμηρή πλευρά μιας κουτάλας για σαλάτα -αφαιρούμε το κουκούτσι του βερίκοκου, πιάνοντας το με όλη τη χούφτα του ενός χεριού. Με το άλλο χέρι πιέζουμε σταθερά από το πίσω μέρος προς το κοτσάνι.
  2. Διαλύουμε τον ασβέστη σε μπολ με κρύο νερό και αφού κατακαθίσει ο ασβέστης στον πάτο και καθαρίσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα. Τα αφήνουμε να μείνουν για 2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  3. Στο μεταξύ, σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 7 λεπτά και φτιάχνουμε ένα πυκνό σιρόπι, το οποίο αφήνουμε στην άκρη, μέσα στην κατσαρόλα, να κρυώσει.
  4. Στραγγίζουμε και ξεβγάζουμε πολύ καλά τα βερίκοκα από το ασβεστόνερο. Αν θέλουμε, καθαρίζουμε προσεκτικά τη φλούδα τους με ένα μαχαιράκι. Επειδή ο ασβέστης έχει σκληρύνει το φρούτο, τώρα καθαρίζονται πιο εύκολα.
  5. Ύστερα ρίχνουμε τα βερίκοκα σε λεκάνη με κρύο νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξινό ή τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε τα βερίκοκα εκεί για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  6. Στραγγίζουμε τα βερίκοκα και τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και βράζουμε για 7 λεπτά.
  7. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από λίγο αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του γλυκού. Αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει για 1 ολόκληρη μέρα και να βγάλει τα υγρά του στο σιρόπι.
  8. Την επομένη ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και τα αμύγδαλα αν χρησιμοποιήσουμε και δίνουμε μια νέα βράση στο γλυκό, ώστε να δέσει κανονικά.
  9. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όπως είναι καυτό, τα κλείνουμε με το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε πετσέτα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε αυτή την ανάποδη στάση και μετά γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και διατηρούμε το γλυκό στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που ανοίξουμε ένα βάζο με γλυκό κουταλιού, μετά το διατηρούμε στο ψυγείο.

Αν τα βερίκοκα είναι μεγάλα μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση, να αφαιρέσουμε το κουκούτσι και να φτιάξουμε το γλυκό μας σε ημισφαίρια.