
Υλικά
- 1 lt γάλα καρύδας
- 140 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 90 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 250 ml νερό βραστό
- λίγο αλάτι
- 1 λοβό βανίλιας
- κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το vegan ρυζόγαλο με γάλα καρύδας πρώτα ξεπλένουμε καλά το ρύζι με κρύο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει διαυγές για να απομακρύνουμε την περίσσεια αμύλου.
- Έπειτα τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι, το βραστό νερό, μια πρέζα αλάτι και το ξυλάκι κανέλας. Κλείνουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράζουμε το ρύζι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πιει όλο το νερό του.
- Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και ξύνουμε τα σποράκια της. Τα κρατάμε στην άκρη, σποράκια και λοβό.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε την κανέλα, ανακατεύουμε το ρύζι και προσθέτουμε τα 550 ml από το ρόφημα καρύδας, τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας και τη ζάχαρη ή το μέλι.
- Ανεβάζουμε λίγο την ένταση της φωτιάς να γίνει μέτρια και ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα καρύδας. Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα του ρυζιού και αχνίσει, αλλά πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς και έντονα, μέχρι να δέσει το ρυζόγαλο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το λοβό της βανίλιας από το ρυζόγαλο.
- Το μοιράζουμε σε 6-8 μπολάκια ή σε ποτήρια. Αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να κρυώσει καλά και να δέσει.
- Σερβίρουμε το ρυζόγαλο πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα.
- Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη συνταγή χρησιμοποιώντας άλλο φυτικό γάλα όπως ρυζιού, αμυγδάλου, βρώμης κ.α.
- Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη, με κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως μέλι, σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου. Γενικά, τη γλυκύτητα τη ρυθμίζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας, ενώ μπορούμε να αφήσουμε το ρυζόγαλο μας κι εντελώς άγλυκο και να το σερβίρουμε ως ένα ωραίο πρωινό μαζί με μέλι, φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γκρανόλα.