
Υλικά
- 1 κιλό μήλα καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
- 700γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαρμελάδα μήλο με άρωμα κανέλας καθαρίζουμε τα μήλα και κρατάμε τα κουκούτσια τους. Ύστερα τα κόβουμε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα. Τα κουκούτσια τα βάζουμε σε μεταλλικό φίλτρο τσαγιού ή μέσα σε ένα κομμάτι τούλι και τα δένουμε σε πουγκάκι.
- Περιχύνουμε τα μήλα με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με 1 φλ. νερό.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και μόλις πάρει βράση, βυθίζουμε μέσα τους το μεταλλικό φίλτρο ή το πουγκάκι με τα κουκούτσια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα με μια τρυπητή κουτάλα και κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά.
- Όταν τα μήλα γίνουν διάφανα και δέσει όμορφα το σιρόπι τους, αφαιρούμε το φίλτρο με τα κουκούτσια και το ξύλο κανέλας και με την πρέσα του πουρέ πολτοποιούμε πρόχειρα τα μήλα. Αν θέλουμε τη μαρμελάδα μας εντελώς λεία την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα τη μοιράζουμε καυτή σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. Αφού σκουπίσουμε πιθανά σιρόπια γύρω από τα βάζα, βιδώνουμε τα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο και αφήνουμε να κρυώσουν σε αυτή τη στάση πριν τα γυρίσουμε από την καλή και τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι.
- Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα σαπουνίζουμε πρώτα και τα ξεπλένουμε καλά. Αφού τα σκουπίσουμε, τα τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί στρωμένο με βαμβακερή πετσέτα - με τα καπάκια τους δίπλα - και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το φούρνο μαζί με το ταψί και τα πιάνουμε με γάντι για να μην καούμε.
- Η μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα διατηρείται για πολύ καιρό. Από τη στιγμή όμως που θα ανοίξουμε τα βάζα, τη φυλάμε στο ψυγείο.