Το όνομά της Κρεπ Σουζέτ καλύπτεται από μυστήριο και πιθανά προέρχεται από την ηθοποιό της Comedie Francaise, Suzanne Reichenberg, η οποία είχε το ψευδώνυμο Suzette. Λέγεται μάλιστα πως σε μια παράσταση σέρβιρε στους ηθοποιούς κρέπες, τις οποίες φλαμπάριζε επί σκηνής.

Υλικά
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μέτρια
  • 250 ml γάλα 
  • 25 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για το τηγάνι
  • λίγο αλάτι 

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 25 γρ. βούτυρο 
  • 200 ml χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 20 ml λικέρ Grand Marnier ή Cointreau (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τις κρέπες

  1. Για τις αυθεντικές, γαλλικές Κρεπ Σουζέτ (Crepes Suzette) ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και χτυπάμε με σύρμα, ώσπου να έχουμε έναν λείο χυλό.
  2. Ζεσταίνουμε ½ κ.γ. βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να λιώσει. 
  3. Με κουτάλα σούπας ρίχνουμε χυλό (μισή κουτάλα περίπου) στο τηγάνι και το κουνάμε κυκλικά, ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του. 
  4. Μόλις η κρέπα ψηθεί από τη μία πλευρά και ξεκολλάει με ευκολία, την αναποδογυρίζουμε με σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. 
  5. Μεταφέρουμε την κρέπα σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο χυλό, κατά τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας τη μια κρέπα πάνω στην άλλη.

Για τη σάλτσα και το σερβίρισμα

  1. Σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη μισή ζάχαρη και όταν λιώσει και γίνει καραμέλα, προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. 
  2. Όταν γίνει και αυτή καραμέλα, ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και αφού ενσωματωθεί, ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού.
  3. Μαγειρεύουμε ώσπου να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να πήξει.
  4. Διπλώνουμε τις κρέπες στα 4, σαν διπλωμένο μαντίλι και τις βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. 
  5. Δίνουμε μια βράση και αν το έχουμε επιλέξει, προσθέτουμε το λικέρ και φλαμπάρουμε τις κρέπες μέσα στο τηγάνι. 
  6. Σερβίρουμε συνοδεύοντας αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτό.