Υλικά
- 180 ml γάλα
- 8 γρ. τσάι του βουνού (ανθός)
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ½ κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 160 γρ. βούτυρο Lurpak
- 80 γρ. μέλι
- 2 αυγά
- 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. καρύδια
- 80 γρ. σταφίδες
Για το γλάσο
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- 30-40 ml τσάι του βουνού (ρόφημα) δυνατό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά και γλάσο από τσάι του βουνού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το τσάι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να βγάλει τα αρώματά του.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά.
- Σε ξεχωριστό μπολ βάζουμε το βούτυρο Lurpak, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μέλι, τα αυγά, το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Σουρώνουμε το γάλα από το τσάι και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σπάμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τις σταφίδες.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά βυθίζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνή, αλλά να έχει ελάχιστη υγρασία και μερικά τρίμματα στην επιφάνεια της.
- Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ύστερα το αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα.
- Για το γλάσο: Φτιάχνουμε ένα δυνατό τσάι του βουνού, παίρνουμε 30-40 ml από το τσάι και τα ανακατεύουμε με την άχνη ζάχαρη. Όταν κρυώσει καλά το κέικ, απλώνουμε επάνω το γλάσο και σερβίρουμε.