Σε αυτό το κέικ το κάρδαμο δίνει μια απίστευτη σπιρτάδα και λεμονένια γεύση, ενώ το γλάσο από ροδόνερο είναι τόσο φίνο που του ταιριάζει γάντι.
Όπως κάθε μείγμα για κέικ, έτσι και αυτό μπορεί να γίνει και cupcakes. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να μειώσουμε την ποσότητα στα ¾ της συνταγής, μιας και το μείγμα προορίζεται για μεγάλη φόρμα για κέικ. Επιπλέον, μιας και το μείγμα θα μπει σε πολύ μικρότερες φόρμες, θα πρέπει να μειωθεί και ο χρόνος ψησίματος. Αυτό που προτείνω σε αυτή την περίπτωση είναι μετά τα πρώτα 20-25 λεπτά να τσεκάρουμε με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο – τρυπάμε τα κεκάκια στη μέση με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο.
Τι άλλο γλάσο του ταιριάζει;
Αν το γλάσο από ροδόνερο δεν είναι στις γεύσεις σας, τότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γλάσο βανίλιας, αντικαθιστώντας το ροδόνερο με αντίστοιχη ποσότητα υγρής βανίλιας. Απλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
για μία μεγάλη φόρμα του κέικ
- 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (320 γρ.)
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. κάρδαμο
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ¾ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική (350 γρ.)
- 3 αυγά μεσαία
- ¾ φλ. γάλα (180 ml)
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- ½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το γλάσο
- 2 ½ φλ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 κ.σ. ροδόνερο
- Για το κέικ με κάρδαμο και γλάσο ροδόνερο ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το κάρδαμο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με λίγο λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη. Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε και το γιαούρτι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Αφού αφρατέψει προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το ⅓ του μείγματος αλευριού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μισά υγρά στοιχεία και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επαναλαμβάνουμε με άλλο ⅓ μείγμα αλευριού και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υγρά, τελειώνοντας με το τελευταίο ⅓ του αλευριού. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευροβουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.
- Για το γλάσο, σε μεσαίο μπολ χτυπάμε την άχνη, με το γάλα και το ροδόνερο μέχρι να ενωθούν καλά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε παραπάνω άχνη ζάχαρη ή γάλα ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο γλάσο.
- Περιχύνουμε το κέικ με γλάσο και σερβίρουμε.
Τέτη Βασιλείου