Η τοποθεσία του Four Seasons Astir Palace Hotel είναι από μόνη της ένας προορισμός που αξίζει τα χιλιόμετρά της, ακόμη και αν για να την προσεγγίσεις πρέπει να ξεκινήσεις από την άλλη πλευρά της πόλης. Θα περιοριστώ όμως μόνο στο Mercato, το ιταλικό εστιατόριό του, του οποίου την κουζίνα τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει η Μάγκυ Ταμπακάκη, γνωστή για τη λατρεία της στην ιταλική κουζίνα, τα πληθωρικά της πιάτα και το μαγικό της tiramisu.
Η Μάγκυ βρίσκεται στην πιο ώριμη και δημιουργική φάση της και διευθύνει την κουζίνα με ηρεμία, κατανόηση και σιγουριά, αφήνοντας την προσωπική της σφραγίδα σε κάθε πιάτο που βγαίνει στη σάλα.
Τις βεράντες του εστιατορίου - ένα μεγαλείο από μόνες τους - είναι πολύ νωρίς ακόμα να τις απολαύσουμε τις βραδινές ώρες, όταν και προσφέρεται από τις 19:00 έως τις 22:30 το dinner menu του Mercato, το οποίο και δοκιμάσαμε. Έτσι, περιοριστήκαμε στην εσωτερική σάλα.
Επιστρέφοντας στο εσωτερικό, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην υπέρκομψη διακόσμηση, στον άψογο φωτισμό και στη ζεστή, σαν αγκαλιά, ατμόσφαιρα που πλαισιώνεται από μεγάλες τζαμαρίες με θέα θάλασσα, μπλε καναπέδες, τραπέζια με μαρμάρινες επιφάνειες, αναπαυτικές καρέκλες, ξύλινες ραφιέρες, παρκέ και μεγαλειώδεις πολυελαίους που σκορπούν χρυσό φως. Στο ίδιο motive ατμόσφαιρας και διακόσμησης και η διπλανή sprizzeria, που αξίζει μια επίσκεψη.
Μενού σαν ιταλική τρατορία στην πιο προσεγμένη version της
Το μενού αποπνέει εποχικότητα, αγάπη στην καλή πρώτη ύλη με ονομασία προέλευσης και αυθεντικότητα, με συνταγές που θα συναντούσες σε μια ιταλική τρατορία, αλλά ακόμη πιο προσεγμένο και προσεγγισμένο με μια σύγχρονη ματιά.
Ξεκινήσαμε με ελιές και μια αφράτη σαν σύννεφο φοκάτσια και περάσαμε στα ορεκτικά (stuzzuchini) με δυο σαλάτες: Panzanella με λεπτές φέτες κολοκύθας, burrata ΠΟΠ από την Puglia, τραγανισμένο ψωμί, κουκουνάρι και παλαιωμένο balsamico και μια πράσινη με τραγανό μαρούλι, λωτό, καβουρδισμένο φουντούκι, που της ταίριαζε γάντι και φρέσκια τρούφα.
Το arancino al tartufo είναι μια τραγανή μαύρη μπάλα που σερβίρεται πασπαλισμένη με φρεσκοξυσμένη τρούφα πάνω σε κρέμα παρμεζάνας και κλείνει στην ψωμένια κρούστα της βελούδινο ριζότο και βαθιά νοστιμιά. Το tortino de gamberi, οι φρέσκες γαρίδες από την Πρέβεζα, ελάχιστα ψημένες, σερβίρονται πάνω σε μια βάση από διάφανες - σχεδόν - φετούλες τραγανής πατάτας. Λιώνουν σαν βούτυρο στο στόμα... Η pizza marinara είναι φτιαγμένη από αφράτη και την ίδια στιγμή τραγανή ζύμη, ολόσωστα ψημένη, με σάλτσα ντομάτας ενισχυμένη με λιαστές ντομάτας, ελιές και κάπαρη.
Από pasta, δοκιμάσαμε την καρμπονάρα, πλούσια και αυθεντική, με το γκουαντσάλε, το αυγό, το πεκορίνο και την παρμεζάνα της, που είχαν λιώσει άψογα και για χάρη της είχαν γίνει μια απολαυστική κρέμα. Από τα κυρίως το Risotto, με σαφράν ossobuco και gremolata είναι ένα πιάτο, τόσο πληθωρικό και νόστιμο όσο ακούγεται, άρτια εκτελεσμένο από κάθε άποψη και σε τόσο γαλαντόμα μερίδα που άνετα χορταίνει δυο άτομα.
Τα γλυκά είναι του εξαιρετικού pastry chef Μιχάλη Χατζηκαλημέρη και είναι εξαιρετικά. Δοκιμάσαμε ένα triffle σε ποτήρι με αναφορές στη θρυλική black forest και μια εκπληκτική σοκολατίνα που ήταν σερβιρισμένη με ένα αιθέριο φύλλο φεγιετίνης, παγωτό και κράμπλ κακάο.
Το σέρβις στέκει στο ύψος των περιστάσεων και θεωρώ τις τιμές αρκετά λογικές για τα δεδομένα του χώρου. Με ένα πρώτο, ένα κυρίως πιάτο και ένα γλυκό για όλους, μπορείς να υπολογίσεις από 50 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί.
Extra tip: Το brunch τους Σαββατοκύριακου, το Pranzo Della Domenica, όπως λέγεται, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που αξίζει να ασχοληθείς αποκλειστικά μαζί της, γιατί μιλάμε για αληθινή πανδαισία γεύσεων.
Mercato
Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη (εντός Four Seasons Astir Palace Hotel Athens) 16671
Τηλέφωνo: 210-89.01.199
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 19:00-22:30, Σάββατο 13:00-17:00 & 19:00-22:30, Κυριακή 13:00-17:00
Κόστος: 50 ευρώ / άτομο, χωρίς ποτό