Υλικά

για 6 ατομικά φορμάκια ή 1 στρογγυλό ταψί διαμ. 22 εκ. 

  • 450 γρ. αλεύρι ρυζιού κολλώδες (glutinous rice flour)
  • 380 γρ. ζάχαρη καστανή ακατέργατη ή μαύρη ή ζάχαρη φοίνικα
  • 380 ml  νερό
  • 220 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα)
  • 3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. λάδι φυτικό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ινδοκάρυδο τριμμένο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κινέζικο, καραμελένιο κέικ ρυζιού, βράζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, ώστε να γίνουν σιρόπι, για περίπου 8 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα καρύδας, τη σόδα, το αλάτι και το τζίντζερ.
  3. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με το ρυζάλευρο και προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει χυλός.
  4. Λαδώνουμε τα φορμάκια ή το ταψί. 
  5. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, περνώντας το από λεπτή σίτα.
  6. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί, ώστε να ψηθεί με τον ατμό. Ιδανικά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα φορμάκια ή το ταψί και με καπάκι το σκεύος.
  7. Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Θα είναι περίπου, όπως ο χαλβάς Φαρσάλων, αλλά πιο κολλώδες.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.
  9. Σερβίρουμε το κέικ ρυζιού κρύο, σε φέτες σκέτο ή πασπαλισμένο με λίγο ινδοκάρυδο.
  • Κολλώδες ρυζάλευρο βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζάχαρη χουρμά.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τις φέτες του κέικ από χτυπημένο αυγό, να το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και να το σερβίρουμε ζεστό.