Μετά από μια κουραστική εβδομάδα, επιτέλους έφθασε Παρασκευή. Πριν πας στο σπίτι, κάνεις μια στάση στην αγαπημένη σου κάβα ώστε να προμηθευτείς κρασιά για το δείπνο που έχει οργανωθεί στο σπίτι. Σίγουρα είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές στιγμές, να βρίσκεσαι στο άνετο περιβάλλον της κάβας ανάμεσα σε κρασιά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας στο ένα δωμάτιο, ενώ στον επόμενο να ξεκινά το «ταξίδι» στους αμπελώνες του κόσμου, στις γοητευτικές καταπράσινες ήπιες πλαγιές της Τοσκάνης, στις απότομες πλαγιές της Γερμανικής υπαίθρου που πέφτουν στα κρύα νερά του Ρήνου και του Μοζέλλα, και στα δροσερά παράλια της Sonoma στον Καλιφορνέζικο Βορρά.

Όμως, αυτή η απόλυτη χαλάρωση, το ανέμελο ταξίδι του νου, έρχεται να διαταραχτεί από την ανασφάλεια που δημιουργεί η αποκωδικοποίηση της ετικέτας. Το κρασί προσφέρει τόσο μεγάλη ποικιλία και τα είδη ετικετών που έρχονται μπροστά σου είναι αμέτρητα. Πέρα από το αισθητικό-καλλιτεχνικό κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό, η ετικέτα μας επικοινωνεί βασικές πληροφορίες για το κρασί που περιέχει.

Συγκεκριμένα, προσφέρει πληροφορίες σχετικές με τον παραγωγό, τον τόπο παραγωγής, την ποικιλιακή σύνθεση, το χρώμα, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αν το κρασί είναι ξηρό ή γλυκό και το έτος συγκομιδής, άρα την ηλικία που έχει σήμερα το κρασί.

Κρασί: Όσα μας λέει η ετικέτα του

Ίσως, τα πράγματα περιπλέκονται όταν αντί της ποικιλίας αναγράφεται μόνο η γεωγραφική περιοχή όπου προέρχεται. Ορισμένες περιοχές έχουν συνδεθεί τόσο άμεσα με κάποιες ποικιλίες και στυλ κρασιών που θεωρείται περιττό να αναγράφουν τις ποικιλίες ή το στυλ του κρασιού. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε κάποιες πολύ κλασσικές περιοχές της Ευρώπης. Αυτό βέβαια δεν χρειάζεται να μας αγχώνει, αφού οι περιοχές αυτές και τα στυλ των κρασιών που παράγουν ξεπερνούν τη φήμη της ίδιας της ποικιλίας. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να σε βοηθήσει ο όρος Barolo, που είναι η περιοχή, παρά το όνομα της ποικιλίας που χρησιμοποιείται εκεί και είναι το λιγότερο γνωστό «Νebbiolo». Επίσης, στην ετικέτα ενδέχεται να βρεις όρους, όπως «Reserve» ή «Grand Reserve», που δηλώνουν την παλαίωση σε βαρέλι.

Τέλος, στην ετικέτα ενδέχεται να βρεις tips για συνδυασμούς φαγητών και την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος και  αυτό σίγουρα θα φανεί χρήσιμο καθώς το δείπνο της Παρασκευής πλησιάζει και η όρεξή σου έχει ήδη ανοίξει.