
Η γάστρα είναι ένα από τα πιο πολυχρηστικά σκεύη μαγειρικής που μπορείς να βρεις σε μια κουζίνα. Ιδανική για σούπες, στιφάδο, μαγειρευτά και πολλές ακόμη συνταγές αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εστία όσο και στον φούρνο, ενώ κάποιοι επιλέγουν τη χρησιμοποιούν και στο σερβίρισμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο τη χρησιμοποιείς τόσο περισσότερη φροντίδα και ειδικό καθάρισμα χρειάζεται.
Το να μάθεις πώς να καθαρίζεις σωστά τη γάστρα σου σού διασφαλίζει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: αφενός ότι θα μείνει σαν καινούρια για χρόνια, αφετέρου ότι το γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού θα είναι εξίσου νόστιμο κάθε φορά. Γι' αυτό ακολουθεί ένας οδηγός με τον καλύτερο τρόπο φροντίδας για γάστρες από μαντέμι και επισμαλτωμένο μαντέμι, ώστε να αποδίδουν τέλεια στο μαγείρεμα.
Τι χρειάζεσαι για να καθαρίζεις τη γάστρα
- Υγρό σαπούνι πιάτων
- Λάδι μαγειρέματος
- Μαγειρική σόδα
- Σφουγγάρι που δεν γρατζουνάει
- Ξύλινη κουτάλα
- Πετσέτα από μικροΐνες
Πώς να καθαρίσεις μια γάστρα με σμάλτο βήμα-βήμα
- Άφησε τη γάστρα να κρυώσει: Περίμενε να κρυώσει εντελώς η γάστρα πριν την καθαρίσεις.
- Τρίψε με σφουγγάρι και υγρό πιάτων: Χρησιμοποίησε ένα απαλό σφουγγάρι, ζεστό νερό και ήπιο υγρό πιάτων για να τρίψεις τη γάστρα και να απομακρύνεις τα υπολείμματα φαγητού.
- Ξέπλυνε με ζεστό νερό: Ξέπλυνε καλά τη γάστρα με ζεστό νερό για φύγει το σαπούνι και τα υπολείμματα.
- Στέγνωσέ την πλήρως: Στέγνωσε τη γάστρα εντελώς με μια πετσέτα από μικροΐνες για να αποφύγεις λεκέδες και στίγματα.
Αυτή η διαδικασία θα διατηρήσει τη γάστρα σου καθαρή και σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.
Πώς να καθαρίσεις μια καμένη γάστρα
Αν η γάστρα σου έχει επίμονα καμένα υπολείμματα, με λίγη παραπάνω προσπάθεια μπορεί να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.
- Βράσε νερό μέσα στη γάστρα: Ρίξε 4 φλιτζάνια νερό στη γάστρα και άφησε το να βράσει.
- Πρόσθεσε μαγειρική σόδα: Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και πρόσθεσε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Άφησε το να σιγοβράσει για μερικά λεπτά.
- Αφαίρεσε τους λεκέδες: Με μια ξύλινη κουτάλα τρίψε απαλά για να αφαιρέσεις τους λεκέδες από το εσωτερικό της γάστρας.
- Ξέπλυνε καλά: Ξέπλυνε τη γάστρα με ζεστό νερό για να φύγουν όλα τα υπολείμματα.
- Στέγνωσε εντελώς: Στέγνωσε τη γάστρα με μια πετσέτα μικροϊνών.
Με αυτό τον τρόπο, η γάστρα σου θα καθαρίσει και θα είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.
Τι να αποφεύγεις όταν καθαρίζεις μια γάστρα
Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψεις τη γάστρα σου κατά τον καθαρισμό. Γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγει τα παρακάτω:
Δυνατά καθαριστικά ή απορρυπαντικά: Για να διατηρήσεις τη γάστρα σου σε καλή κατάσταση, απόφυγε τη χρήση ισχυρών καθαριστικών ή απορρυπαντικών, όπως η χλωρίνη, που μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια και/ή το εξωτερικό της.
Μεταλλικά σύρματα καθαρισμού: Απόφυγε τη χρήση σύρματος από ατσάλι ή άλλων σκληρών σφουγγαριών, τα οποία μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια της γάστρας. Επίλεξε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί για τον καθαρισμό.
Μούλιασμα στο νερό: Μην αφήνεις ποτέ τη γάστρα να μουλιάζει σε νερό για περισσότερο από όσο χρειάζεται, ειδικά αν είναι από μαντέμι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σκουριά.
Συμβουλές για να διατηρήσεις τη γάστρα σου για περισσότερο
Οι γάστρες είναι συνήθως κατασκευασμένες για να αντέχουν και, με τη σωστή φροντίδα, η δική σου θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για να ξέρεις πως να διαχειριστείς ένα τέτοιο σκεύος με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο:
- Διάβασε τις οδηγίες του σκεύους πριν από την πρώτη χρήση.
- Χρησιμοποίησε ήπια σαπούνια και απλά απορρυπαντικά για τον καθαρισμό.
- Καθάρισε τη γάστρα αμέσως μετά τη χρήση, για να αποφύγεις τη σκουριά ή τις φθορές από τη χρήση. Τα υπολείμματα φαγητού μπορεί σταδιακά να καταστρέψουν μια γάστρα με την πάροδο του χρόνου.
- Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί για να καθαρίσεις το εσωτερικό και το εξωτερικό της, αποφεύγοντας γρατζουνιές.
- Στέγνωσε τελείως τη γάστρα σου μετά το πλύσιμο για να αποτρέψεις τη σκουριά.