Κάποια ποτά και ροφήματα είναι φτιαγμένα για κρύες νύχτες - στην πραγματικότητα, φαίνονται να έχουν καλύτερη γεύση όταν τα απολαμβάνεις κάπου ζεστά, ενώ ο άνεμος λυσσομανά και το χιόνι χτυπά τα παράθυρα. Σ` αυτή την κατηγορία ανήκει και το eggnog, που έχει συνδυαστεί με την περίοδο των γιορτών και όλοι ξεκινούν να το απολαμβάνουν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.

Μπορεί να μην αποτελεί την αγαπημένη σου επιλογή αλλά οφείλεις να παραδεχτείς ότι είναι τόσο χαρακτηριστικό της εποχής όσο και τα gingerbread cookies. Ξέρεις όμως τι είναι το eggnog; Πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό που περιλαμβάνει αυγό και οι ρίζες του ξεκινούν από πολύ πίσω.

Τι είναι το eggnog;

Αποτελεί ένα γιορτινό ποτό, του οποίου τα υλικά θυμίζουν κρέμα ζαχαροπλαστικής, αλλά με μια δόση αλκοόλ. Είναι ένα πηχτό, βελούδινο ρόφημα φτιαγμένο με γάλα ή / και κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, και αυγά, το οποίο πασπαλίζεται με μπαχαρικά όπως η κανέλα ή το μοσχοκάρυδο. Το eggnog έχει γίνει μια χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη επιλογή, που απολαμβάνεται τις περισσότερες φορές με το επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι.

Με αλκοόλ ή χωρίς;

Το αλκοόλ είναι προαιρετικό, αλλά για πολλούς λάτρεις του eggnog, δεν είναι το ίδιο γιορτινό χωρίς μια γενναία δόση από ρούμι, μπράντι, κονιάκ ή ουίσκι. Η επιλογή μπορεί να εξαρτάται από προσωπικές προτιμήσεις, οικογενειακές παραδόσεις ή τοπικές συνήθειες. Μπορείς φυσικά και για λόγους πολυπλοκότητας  να συνδυάσεις τα ποτά που σου αρέσουν.

Eggnog


Η προέλευσή του και η σύνδεση με τα Χριστούγεννα

Αν και η ακριβής προέλευση του είναι άγνωστη, πιθανότατα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από μοναχούς στην πρώιμη μεσαιωνική Βρετανία. Γνωστό ως posset, αυτό το γιορτινό ρόφημα περιλάμβανε γάλα, αυγά και σύκα, ενισχυμένο με μπίρα, κρασί ή μπράντι.

Το συγκεκριμένο ρόφημα έγινε παράδοση κατά τη διάρκεια των γιορτών, με είδη πολυτελείας όπως η κρέμα γάλακτος και το αλκοόλ να θεωρούνται ότι φέρνουν ευημερία για το νέο έτος. Όταν πέρασε τον Ατλαντικό, ονομάστηκε eggnog, πιθανώς από τη λέξη noggin, που σημαίνει ποτήρι στα σκωτσέζικα ή γαελικά ή από τη λέξη nog, μια παλιά αγγλική λέξη για το αλκοόλ ή από το grog, ένα αραιωμένο ρούμι που έπιναν τότε οι ναύτες.

Το eggnog με ρούμι έγινε πολύ δημοφιλές στην Αμερική και μάλιστα, λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον σέρβιρε στους καλεσμένους του eggnog με μπράντι, ρούμι, ουίσκι και sherry.

Τέλος, ένα είδος eggnog θα βρεις και στο Μεξικό, όπου  ονομάζεται rompope και γίνεται μόνο με κρόκους αυγών και προσθήκες όπως ανθόσταγμα πορτοκαλιού και φιστίκια.

Διαφορετικοί τύποι eggnog

Ορισμένοι προτιμούν το eggnog ζεστό, όπως σερβιριζόταν παλιά, ενώ άλλοι το προτιμούν κρύο. Ακολουθούν μερικές άλλες επιλογές:

* Με ωμά αυγά. Το παραδοσιακό eggnog παρασκευάζεται με ωμά αυγά, ωστόσ για ασφαλή κατανάλωση συστείνεται η παστερίωση των κρόκων που μειώνει ή εξαλείφει τα βακτήρια.

* Με μαγειρεμένα αυγά. Ορισμένες εκδοχές του eggnog συνήθως περιλαμβάνουν το βράσιμο των κρόκων, έτσι όποια βακτηρίδια υπάρχουν θα καταστραφούν χάρη στην υψηλή θερμοκρασία, και όταν το κάνεις προσεκτικά, το μείγμα γίνεται σαν κρέμα.

* Αλκοολούχο eggnog. Ενώ το αλκοόλ είναι μέρος της ιστορίας του eggnog, δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει την παρασκευή του χωρίς αυτό. Πολλές συνταγές δεν περιλαμβάνουν καθόλου αλκοόλ ή το θεωρούν εντελώς προαιρετικό.

* Vegan eggnog. Εκδοχές χωρίς γαλακτοκομικά μπορούν να φτιαχτούν με φυτικό γάλα όπως γάλα βρώμης ή γάλα καρύδας, καθώς και με υποκατάστατα αυγών.

Το δικό μας eggnog

Εμείς επιλέξαμε μια συνταγή του που αγγίζει την παραδοσιακή του μορφή, γίνεται χωρίς αλκοόλ και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Σίγουρα αξίζει να δεις το βίντεο και να φτιάξεις αυτή τη συνταγή την περίοδο των γιορτών:

Virgin eggnog