Το Ark είναι για εμένα αυτό που λέμε «στέκι». Μένοντας στην περιοχή, είναι το μέρος που θα πάω για καφέ και brunch τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, για φαγητό με φίλους ή απλώς για ένα cocktail, για να πούμε τα νέα μας, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στη θάλασσα που απλώνεται μπροστά μας. Γενικά, είναι από τα πρώτα μέρη που σκέφτομαι για χαλαρή έξοδο στη Γλυφάδα - ειδικά τώρα τον χειμώνα, που μπορείς πραγματικά να το απολαύσεις χωρίς την πολυκοσμία των καλοκαιρινών μηνών.
Και μπορεί να σου το περιγράφω ως πολύ χαλαρό και every day προορισμό, όμως το Ark είναι ταυτόχρονα και μια εξαιρετική επιλογή για πιο ιδιαίτερες βραδιές. Από τη μία η κομψή σάλα του, με την αρχοντική ατμόσφαιρα και από την άλλη το μενού με ελληνικές γεύσεις που υπογράφει ο Γιάννης Μπαξεβάνης και η ομάδα του, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό.
Πέρα από το βασικό μενού ωστόσο, το εστιατόριο παρουσίασε πρόσφατα και μία νέα, πιο exclusive εμπειρία - το «Τραπέζι του Σεφ». Ένα degustation menu επτά πιάτων, το οποίο επιμελείται ο σεφ Διονύσης Ζαχαρόπουλος, σταθερός συνεργάτης του Γιάννη Μπαξεβάνη.
Το μενού σερβίρεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και βασίζεται στις ελληνικές πρώτες ύλες και στη δημιουργική προσέγγιση της κουζίνας του Ark.
Ένα βράδυ Παρασκευής, στις αρχές Δεκεμβρίου, βρέθηκα στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου - εκεί όπου σερβίρεται αποκλειστικά το degustation menu, για έως 12 άτομα κάθε φορά. Παρήγγειλα ένα Μοσχοφίλερο, που τελευταία έχει γίνει η αγαπημένη μου ποικιλία, άφησα στην άκρη το δίλημμα της επιλογής πιάτων (το καλό ενός προκαθορισμένου μενού!) και η βραδιά ξεκίνησε.
Τι δοκιμάσαμε στο Τραπέζι του Σεφ
Η αρχή γίνεται με τα καλωσορίσματα του σεφ ή αλλιώς δύο amuse bouche. Το πρώτο, ένα ταρτάκι με γαρίδα Κοιλάδος, πατάτα γιαχνί και κρέμα από χειμερινές ρίζες. Το δεύτερο, με κολοκύθα, γλάσο ζαατάρ, γιαούρτι και μαύρο σκόρδο πάνω σε ένα τραγανό πιτάκι. Και τα δύο εξυπηρέτησαν άριστα τον σκοπό τους: να μας προετοιμάσουν για όσα θα ακολουθούσαν και να μας δώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του μενού και της φιλοσοφίας του.
Σειρά είχαν τα ορεκτικά, που πραγματικά με κέρδισαν τόσο με την εμφάνισή όσο και με τη γεύση τους. Το λεπτοκομμένο καλαμάρι με ζωμό από απάκι και μους από λεμονάτα καρότα ήταν πολύ φρέσκο και εξαιρετικά ισορροπημένο, ενώ το μπλε καβούρι με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, τραγανά στικς από παντζάρι και παγωτό μουστάρδα-λεμόνι ξεχώρισε τόσο από το προσεγμένο στήσιμο και τα εντυπωσιακά χρώματά του, όσο και από την ένταση των γεύσεων.
Στα κυρίως, συνεχίσαμε με θαλασσινές γεύσεις (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Ark βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα), αλλά είχαμε και μία επιλογή σε κρέας.
Εδώ δοκίμασα ένα ζουμερό φιλέτο ψαριού με πουρέ από καπνιστό κρεμμύδι, μακαρόνι φάβας και σάλτσα σελινόριζας σε ζύμωση. Όσο για το κρέας, πατάει πάνω στον κλασικό συνδυασμό χοιρινού με κυδώνι, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χειμερινά πιάτα. Το ζουμερό φιλέτο από χοιρινή κοιλιά σερβίρεται μαζί με ένα κομμάτι από την ξεροψημένη και τραγανή πέτσα, πουρέ κυδώνι, σάλτσα από τα ζουμιά του ψητού και μία τάρτα με πράσο και κυδώνι.
Το επιδόρπιο ήταν ένας αφράτος μπαμπάς με δαμάσκηνα, parfait αμυγδαλωτού και κρέμα αρωματισμένη με άνθη πορτοκαλιάς. Πληθωρικό και απολαυστικό, έκλεισε ιδανικά το γεύμα.
Συνολικά το Τραπέζι του Σεφ μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε αντίθεση με κάποια degustation menu που δίνουν έμφαση στην εικόνα και αφήνουν τη γεύση σε δεύτερη μοίρα, εδώ στόχος είναι κάθε πιάτο να παραμένει αυθεντικό και να διατηρεί τα αρώματα και την ουσία κάθε υλικού. Δεν υπάρχει προσπάθεια εντυπωσιασμού - μόνο μια ουσιαστική γευστική εμπειρία.
Σημείωσε τέλος, ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο «Τραπέζι του Σεφ» (μόλις 12) οι κρατήσεις είναι απαραίτητες.
Ark
Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 2108948882
Κόστος degustation menu: 85 ευρώ / άτομο, χωρίς κρασί