Κατεβαίνοντας κατά μήκος της παραλιακής από Αθήνα νιώθεις σταδιακά ότι ξεφεύγεις από τον αστικό ιστό και αισθάνεσαι την αύρα της θάλασσας που βρίσκεται στα δεξιά σου. Και καθώς φτάνεις στη Γλυφάδα, λίγο πιο κάτω από την παραλία όπου συναντάς λουόμενους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, πέφτεις πάνω στ' Αστέρια, τα οποία μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα, όμως πάντα παραμένουν ένα landmark της περιοχής, που έχει διαγράψει τη δική του ιστορία. Ένα εμβληματικό σημείο για όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Εκεί, εδώ και μερικά χρόνια, βρίσκεται ένας all day προορισμός με ξεχωριστή αισθητική, που έχει καταφέρει να γίνει σταθερή αξία στον γαστρονομικό χάρτη της περιοχής. Το Ark, που αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα στέκια της Γλυφάδας, για καφέ, brunch, φαγητό ή ποτό, δεν είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που επαναπαύονται στο γεγονός ότι βρίσκεται σε μία πραγματικά προνομιακή τοποθεσία, πάνω στη θάλασσα, αμελώντας όλα τα υπόλοιπα. Εδώ συναντάς έναν φιλόξενο χώρο, με διακριτική πολυτέλεια και ένα μενού με την υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη, που φέρνει στο πιάτο αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη εκδοχή.
Περνώντας τη μεγάλη πόρτα του Ark μπαίνεις σε έναν φωτεινό χώρο όπου κυριαρχεί το λευκό, η ζεστασιά του ξύλου και στο βάθος το φως του ήλιου, όπως αντικατοπτρίζεται τη θάλασσα. Μεγάλη σάλα, προσεγμένα τραπεζοκαθίσματα, εντυπωσιακά χαλιά και τζάκι δίνουν μια cozy αίσθηση, ενώ σε συνδυασμό με το λευκό πιάνο στο κέντρο, συνθέτουν έναν χώρο όπου κάθε λεπτομέρεια μοιάζει να έχει μελετηθεί προσεκτικά.
Μπροστά σου βλέπεις επίσης μία ανοιχτή κουζίνα, όπου τα τηγάνια παίρνουν φωτιά. Η μουσική είναι πάντα χαλαρή και σου φτιάχνει τη διάθεση, αφού είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι τόσο όσο απολαμβάνεις τον καφέ σου ρεμβάζοντας, όσο και το γεύμα ή το ποτό σου.
Βγαίνοντας στη βεράντα ή στον μικρό μόλο, νιώθεις λες και βρίσκεσαι ακριβώς πάνω από το κύμα, αφού τα τραπέζια ακολουθούν την ακτογραμμή και σε καλούν να καθίσεις και να απολαύσεις το δροσερό αεράκι και τη θέα. Και αν χρειάζεσαι κάτι που να θυμίζει περισσότερο αυλή σπιτιού και για εκείνη τη στιγμή η θάλασσα δεν είναι αυτό που έχεις απόλυτη ανάγκη, τότε μπορείς να βρεθείς στην καταπράσινη αυλή που βρίσκεται στο πίσω μέρος, η οποία προσφέρει ησυχία και γαλήνη.
Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα, βρέθηκα σε ένα τραπέζι μπροστά στη θάλασσα και κάτω από έναν ευκάλυπτο, για μεσημεριανό γεύμα και ήταν ό,τι πρέπει για μία χαλαρωτική έξοδο με καλό φαγητό. Άλλωστε, το Ark επενδύει χρόνια τώρα στη γνώση και την εμπειρία του Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος επιμένει - και πολύ καλά κάνει - στην αγάπη του για την εποχικότητα και στα υλικά που μας δίνει ο τόπος μας, παρουσιάζοντας την ελληνική κουζίνα μέσα από τη δική του ματιά και αλλάζοντας το μενού ανάλογα με την εποχή.
Το γεύμα μας άνοιξε με μία χορτόπιτα με ξύγαλο, που ψήνεται εκείνη την ώρα μπροστά σου και περικλείει μία απίστευτη φρεσκάδα από τα αρωματικά χόρτα, αλλά και τις μνήμες από το σπιτικό φαγητό και συνεχίσαμε με μία δροσερή πράσινη σαλάτα με μαρούλι, καρότο, γλιστρίδα, μπάμιες τουρσί, ελιές και βινεγκρέτ από άνηθο, πολύ περισσότερο νόστιμη απ’ ότι φαντάζεσαι για μία σαλάτα. Τελικά, ήταν για εμένα μία από τις top επιλογές.
Συνεχίσαμε με μπρουσκέτες από παξιμάδι χαρουπιού με δροσερή μαϊντανοσαλάτα, σαρδέλα στη σχάρα και ταραμά, ένας πραγματικά νόστιμος συνδυασμός.
Το κυρίως μας επιφύλασσε ένα εντελώς ελληνικό, παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο με ένα ενδιαφέρον twist. Λαχανοντολμάδες, οι οποίοι όμως ήταν γεμισμένοι με θαλασσινά, γεμάτοι αρώματα και ιδιαίτερη γεύση. Το αυγολέμονο από πάνω δε, ήταν βελούδινο, σαν μία υπέροχη κρέμα, με την οξύτητά του τόσο όσο.
Αυτό που απήλαυσα ίσως περισσότερο από όλα όμως, ήταν το φρέσκο λαβράκι Μεσολογγίου σε φιλέτο, γεμιστό με αρωματικά χόρτα στον ξυλόφουρνο. Πιάτο ζουμερό, με τέλεια ψημένο το ψάρι, που είχε τραγανή πέτσα και τρυφερή σάρκα, ενώ συνοδευόταν από μία αρωματική σάλτσα με τη ντομάτα και τον βασιλικό να πρωταγωνιστούν. Όλα συνοδεύτηκαν με λευκό κρασί που ταίριαξε απόλυτα με τις γεύσεις της θάλασσας.
Βέβαια, στο μενού του Ark θα βρεις πραγματικά πολλές επιλογές, πάντα όμως με την ίδια φιλοσοφία και στο ίδιο μήκος κύματος. Από ανοιχτά σάντουιτς με ελληνικά υλικά σε ευρηματικούς συνδυασμούς για το πρωινό και το brunch, μέχρι γιουβέτσι θαλασσινών, ταλιάτα στη σχάρα με οφτή πατάτα και πολλά ακόμη για κυρίως.
Μεγάλη προσοχή δίνεται και στα κοκτέιλ, αφού έχει δημιουργηθεί μία προσεγμένη λίστα για όλα τα γούστα: Από απεριτίβο και κλασικά κοκτέιλ, μέχρι signature επιλογές αλλά και mocktails για εκείνες τις μέρες που θέλεις τη γεύση, αλλά όχι το αλκοόλ. Και πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο ειδυλλιακό από το να πίνεις το κοκτέιλ σου αγναντεύοντας τη θάλασσα από το «μπαλκόνι» του Ark, καθώς ο ήλιος δύει, χειμώνα - καλοκαίρι.
Ark
Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 210-89.48.882
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη & Κυριακή 09:00 - 01:00, Παρασκευή & Σάββατο 09:00 - 01:30
Κόστος: περίπου 50 - 60 ευρώ / άτομο χωρίς ποτό