Υλικά
για 10-12 κομμάτια
Για τη βασιλόπιτα
- 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 70 ml χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες
- 80 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 1–2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικά)
- 1 φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
Για τη διακόσμηση
- μείγμα ξηρών καρπών ελαφρώς καβουρδισμένων
- μείγμα από φρούτα αποξηραμένα / φρουί γλασέ
- σπόρους ροδιού
- ζάχαρη άχνη
Γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι, με αρώματα καραμέλας, καβουρδισμένου καφέ, ξηρών καρπών, σταφίδας και σοκολάτας. Πλούσιο σώμα και υψηλή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Vinsnato Venetsanos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς και φρούτα μουλιάζουμε τις σταφίδες και τα φρουί γλασέ για 10 λεπτά σε κονιάκ ή ρούμι. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ στη συνταγή, μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού.
- Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί.
- Τα αλευρώνουμε ελαφρώς με 1–2 κ.σ. αλεύρι, ώστε να μη βουλιάξουν μέσα στη ζύμη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη για 4–5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα αυγά ένα – ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ τη βανίλια, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις, ιδανικά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα.
- Ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
- Τυλίγουμε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26–28 εκ.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50–60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. Αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.
- Στολίζουμε την επιφάνεια με ξηρούς καρπούς και φρούτα και λίγους σπόρους ροδιού αν θέλουμε για το γούρι. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και καλή χρονιά!
Καρολίνα Δωρίτη