Υλικά

για 10-12 κομμάτια 

Για τη βασιλόπιτα

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 70 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 80 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 80 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 1–2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικά)
  • 1 φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο

Για τη διακόσμηση

  • μείγμα ξηρών καρπών ελαφρώς καβουρδισμένων
  • μείγμα από φρούτα αποξηραμένα / φρουί γλασέ
  • σπόρους ροδιού
  • ζάχαρη άχνη

Γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι, με αρώματα καραμέλας, καβουρδισμένου καφέ, ξηρών καρπών, σταφίδας και σοκολάτας. Πλούσιο σώμα και υψηλή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Vinsnato Venetsanos Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς και φρούτα μουλιάζουμε τις σταφίδες και τα φρουί γλασέ για 10 λεπτά σε κονιάκ ή ρούμι. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ στη συνταγή, μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί.
  3. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς με 1–2 κ.σ. αλεύρι, ώστε να μη βουλιάξουν μέσα στη ζύμη.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη για 4–5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα αυγά ένα – ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
  6. Προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ τη βανίλια, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  7. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις, ιδανικά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα.
  8. Ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
  9. Τυλίγουμε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
  10. Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26–28 εκ.
  11. Ψήνουμε στο φούρνο για 50–60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. Αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.
  12. Στολίζουμε την επιφάνεια με ξηρούς καρπούς και φρούτα και λίγους σπόρους ροδιού αν θέλουμε για το γούρι. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και καλή χρονιά!