Είναι εξωτικό, έχει τεράστιο μέγεθος, είναι άγνωστο στους περισσότερους κι όμως, το jackfruit είναι ένα φρούτο πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, το οποίο μάλιστα, συχνά μαγειρεύεται και αντικαθιστά το κρέας, στις vegan συνταγές.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: πρόκειται για τον μεγαλύτερο καρπό δέντρου στον κόσμο που μπορεί να ζυγίζει από 5 έως και 40 κιλά. Έχει χοντρή, αγκαθωτή φλούδα και στο εσωτερικό του περιέχει πληθωρική σάρκα πολλές με ίνες.
Όταν είναι ώριμο, το jackfruit έχει λίγο γλυκόξινη γεύση που θυμίζει μάνγκο ή ανανά. Όταν είναι άγουρο, είναι ουδέτερο στη γεύση και ινώδη υφή που θυμίζει… μαδημένο χοιρινό κρέας (pulled pork).
Το jackfruit είναι ιθαγενές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας και το βρίσκουμε κυρίως στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδονησία και στην Ταϊλάνδη. Σήμερα ωστόσο καλλιεργείται ευρέως και σε άλλες τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Πώς αντικαθιστά το κρέας στις vegan συνταγές
Συνήθως, οι vegan συνταγές αξιοποιούν υποκατάστατα όπως το τόφου, το σεϊτάν και το τέμπε στις συνταγές που θέλουν να μιμηθούν την υφή και τη γεύση του κρέατος. Όμως ένα ακόμη υλικό που εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό είναι το jackfruit.
Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο φρούτο όταν μαγειρευτεί, «τραβιέται» σε ίνες, σαν να είναι pulled pork. Αυτό το κάνει ιδανικό για θρεπτικά vegan bowls συνδυαστικά με άλλα υλικά όπως ρύζι και λαχανικά, tacos, burger, σάντουιτς και πικάντικα πιάτα. Επιπλέον, η ουδέτερη γεύση του βοηθά στο να απορροφά εύκολα μαρινάδες, μπαχαρικά και σάλτσες.
Ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπος και είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, ενώ δεν είναι επεξεργασμένο.
Τι προσφέρει στον οργανισμό
Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και το jackfruit έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν και στον κορεσμό, ώστε να νιώθουμε χορτάτοι. Επίσης, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Σε σύγκριση με άλλα τροπικά φρούτα, το jackfruit έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να μην δημιουργεί απότομες μεταβολές.
Ακόμη, είναι πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχει βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τη φλεγμονή.
Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, γιατί ανά περίπτωση το jackfruit μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη αλλεργία στη γύρη σημύδας, ενώ παρότι αντικαθιστά το κρέας σε αρκετές συνταγές, δεν αποτελεί από μόνο του σημαντική πηγή πρωτεΐνης.
Πού το βρίσκουμε
Στο εμπόριο το βρίσκουμε έτοιμο για χρήση σε κονσέρβα ή κατεψυγμένο, κομμένο σε κομμάτια. Συνήθως, υπάρχει σε καταστήματα με βιολογικά και ασιατικά προϊόντα, ακόμη και στις πλατφόρμες διανομής φαγητού.