Πολλοί μιλούν για το matcha και το παραγγέλνουν συχνά, όμως λίγοι γνωρίζουν τη βαθιά του ταυτότητα και τη μακραίωνη ιστορία του. Το matcha, αυτό το έντονο πράσινο τσάι σε μορφή λεπτής πούδρας, καταναλώνεται στην Ιαπωνία εδώ και πάνω από χίλια χρόνια και δικαίως αποκαλείται «το espresso του κόσμου του τσαγιού». Ο λόγος δεν είναι μόνο η δυνατή, ζωηρή του γεύση, αλλά και η ιδιότητά του να διεγείρει το σώμα και το πνεύμα, προσφέροντας μια καθαρή, σταθερή ενέργεια.

Η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα, κατά την εποχή της δυναστείας των Tang, όταν οι πρώτες μορφές τσαγιού σε πούδρα έκαναν την εμφάνισή τους. Βουδιστές μοναχοί που ταξίδεψαν, μετέφεραν το έθιμο στην Ιαπωνία, όπου το matcha έγινε σύντομα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της τελετουργίας του τσαγιού (Chanoyu). Στη μεσαιωνική Ιαπωνία, οι πολεμιστές samurai το κατανάλωναν πριν από τις μάχες για τόνωση και πνευματική διαύγεια.

Οι καλύτερες ποικιλίες προέρχονται από την περιοχή Uji, κοντά στο Κιότο, που θεωρείται η «καρδιά» του ιαπωνικού πράσινου τσαγιού. Το χαρακτηριστικό, σχεδόν φωσφορίζον πράσινο χρώμα του matcha είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά προσεγμένης καλλιεργητικής διαδικασίας: τα φυτά σκεπάζονται με σκίαση για αρκετές εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή χλωροφύλλης και αμινοξέων, χαρίζοντάς του το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη βελούδινη υφή.

Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα υφίστανται επεξεργασία με ατμό, ξηραίνονται και αλέθονται αργά σε πέτρινους μύλους μέχρι να μετατραπούν σε λεπτότατη πούδρα. Επειδή στο matcha καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο, είναι πλουσιότερο σε καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά από οποιοδήποτε άλλο τσάι — ένα αληθινό ελιξίριο ισορροπίας, ευεξίας και τελετουργικής απόλαυσης.