Ο Δήμος και ο Γιώργος εκ πρώτης όψεως είναι δυο τύποι εκ διαμέτρου αντίθετοι κι όμως η επαγγελματική χημεία τους είναι πολύ δυνατή! Η σχέση τους καλοζυμωμένη όσο και τα ψωμιά τους, ωρίμασε αργά και σταθερά μέσα από την πολύχρονη συνεργασία τους σε διάφορες κουζίνες και εστιατόρια. Τελευταία τους θυμάμαι στην Αίγλη του Ζαππείου. Το νέο επαγγελματικό τους βήμα βρήκε στέγη σε έναν σχετικά μικρό χώρο στην οδό Πύρρωνος στο Παγκράτι, σε ένα στενάκι παράλληλο της Υμηττού, εκεί που παλιά βρίσκαμε το Φίλινγκς, το ζαχαροπλαστείο του Αλέξανδρου Κόνιαρη. 

Τι είναι τελικά το Batard; Ένα μικρό μαγαζί που πουλάει καλό ψωμί, εξαιρετικά σάντουιτς, αρτοποιήματα και ροφήματα. Κατά τα άλλα, δεν είναι αρτοποιείο, δεν είναι μάρκα λένε οι ίδιοι στο μανιφέστο τους. Κι όμως, βγάζουν ένα εξαιρετικό ψωμί 48ωρης ωρίμασης με τέλεια γεύση, αφράτη κυψελωτή υφή και κρατσανιστή κόρα. Εντάξει, το ψωμί τους δεν είναι σαν αυτό της γιαγιάς μας και δεν γεννήθηκε από την παράδοση, αλλά από την επανάσταση, μας λένε οι ίδιοι. Δεν είναι τεχνίτες, δεν είναι επιχειρηματίες, επιμένουν. Είναι δυο άντρες που μεγάλωσαν χωρίς συνταγές και που ζυμώθηκαν μέσα από τις αποτυχίες. Αυτός είναι ο τρόπος που αυτοπροσδιορίζονται, αλλά εγώ θα συνεχίσω με δικά μου λόγια παίρνοντας και μια γερή τσιμπιά από το ψωμί τους. Ολικής άλεσης και εξαιρετικό θα προσθέσω.

Batard

Batard

Για να το ζυμώσουν χρησιμοποιούν ελληνικά άλευρα από δίκοκκα σιτάρια του αγροκτήματος Αθανασόπουλου, αλλά κι ένα γαλλικό, ολικής άλεσης επίσης. Στο Batard βρίσκουμε δυο ειδών ψωμιά, καμωμένα από την ίδια αργοκίνητη ζύμη, που θέλει δυο μέρες να ωριμάσει, όλα πλασμένα στο χέρι, μόνο που το δεύτερο είναι πολύσπορο, γιατί του προσθέτουν κι ένα μείγμα σπόρων. Επίσης, βγάζουν τσιαπάτες, buns και μπριός για τα σάντουιτς τους και από γλυκά, μπριός, κρουασάν και σφολιατοειδή σε διάφορες γεύσεις. Όλες οι ζύμες, ακόμη και τα κρουασάν και οι σφολιάτες, παρασκευάζονται από το μηδέν στο εργαστήριό τους που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Λίγα και καλά που λέμε. Μικρή χειροποίητη παραγωγή, εξαιρετική πρώτη ύλη, αργή ωρίμαση, όλα όσα περιλαμβάνει η επιτυχημένη συνταγή των micro bakeries που πρωτορίζωσε στη Στοκχόλμη, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη για να μεταφυτευτεί με την ίδια επιτυχία και στην Ελλάδα που ξέρει να εκτιμά το καλό ψωμί. Αυτό μαρτυρούν οι μεγάλες ουρές που κάνει ο κόσμος για να προμηθευτεί όλα τα καλά που βγαίνουν από τον φούρνο τους. 

Batard

Batard

Στο Batard λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, εκτός Κυριακής γιατί οι πολεμιστές πρέπει και να ξεκουράζονται. Και γιατί αξίζει να έρθεις ως εδώ; Για το καλό τους ψωμί φυσικά, αλλά και για καφέ Rooster’s ή άλλα ζεστά και κρύα ροφήματα, που μπορείς να απολαύσεις παρέα με εξαιρετικά σάντουιτς και είδη viennoiserie, όπως κρουασάν με διάφορες γεμίσεις, cinnamon rolls, babka με σοκολάτα και κακάο, αφράτα μπριός με γλυκές γεμίσεις, banana bread και μια εξαιρετική τυρόπιτα με φύλλο σφολιάτας.

H γειτονιά τούς έχει αγκαλιάσει για τα καλά, πως αλλιώς ν’ αντέξει τις λιποθυμικές μυρωδιές που δραπετεύουν από παντού σπάζοντας μύτες και λυγίζοντας και την τελευταία διάθεση αντίστασης. Επίσης, συνεργάζονται με όλες τις γνωστές πλατφόρμες και κάνουν χονδρική πώληση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ.

Batard 

Πύρρωνος 23, Παγκράτι
Τηλέφωνο: 210-75.18.573
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 08:00 - 16:00