Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, έλεγαν παλιά. Ισχύει όμως; Η αλήθεια είναι πως σίγουρη απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι η Maria Branyas Morera από το Σαν Φρανσίσκο έφτασε 117 ετών και λίγο πριν φύγει από αυτή τη ζωή, θέλησε να μοιραστεί το μυστικό της μακροζωίας της, για να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να ζήσουν όσο εκείνη. Και αυτό είναι το γιαούρτι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, «η Maria Branyas Morera γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1907 και μετακόμισε στην Ισπανία όταν ήταν 8 ετών. Επιβίωσε από δύο παγκοσμίους πολέμους, τον ισπανικό εμφύλιο, την ισπανική γρίπη και την πανδημία της Covid-19. Νόσησε από τον κορονοϊό όταν μετρούσε 113 χρόνια ζωής, ωστόσο ανάρρωσε πλήρως και, πριν πεθάνει, ζήτησε από τους γιατρούς «να με μελετήσετε ώστε να βοηθήσω άλλους».
Στην καθημερινότητά της λοιπόν, κατανάλωνε τακτικά γιαούρτι, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανσή της, μαζί με την αποφυγή αλκοόλ και τσιγάρου». Χωρίς τα γονίδιά της βέβαια, τα οποία τη βοήθησαν, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.
Το θαυματουργό γιαούρτι
Το αγαπημένο της γιαούρτι, το οποίο έτρωγε καθημερινά για 10 χρόνια, ήταν μια τοπική καταλανική μάρκα που ονομάζεται La Fageda. Περιέχει υψηλές ποσότητες υγιεινών βακτηρίων, όπως Lactobacillus delbrueckii bulgaricus και Streptococcus thermophilus, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές.
Σημείωσε επίσης ότι έπινε καθημερινά ένα smoothie που περιείχε οκτώ διαφορετικά δημητριακά, ενώ δεν κάπνιζε, δεν έπινε αλκοόλ και δεν ήταν υπέρβαρη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η βιολογική ηλικία της Branyas ήταν έως και 15 χρόνια μικρότερη από την πραγματική της ηλικία. Επίσης, παρουσίαζε μοριακούς δείκτες ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και είχε αποτελεσματικό μεταβολισμό χοληστερόλης και λιπιδίων, οι οποίοι συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή γνωστική υγεία.
Συμπέρασμα: μήπως να τρως γιαούρτι λίγο πιο συχνά;