Η σταφίδα είναι μια φανταστική τροφή γεμάτη θρεπτικά στοιχεία, πολύτιμα για τον οργανισμό με μεγάλη διατηρησιμότητα και πολλές εφαρμογές, γιατί όταν δεν τρώγεται σκέτη προστίθεται σε γλυκά και φαγητά όπως κουλούρια, παξιμάδια, κέικ, παγωτά, μπάρες, σοκολάτες, σαλάτες, πιλάφια, γεμίσεις κλπ.
Η διαδικασία που περιγράφουμε παρακάτω αφορά ξανθιά σταφίδα στην και όχι τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα που η διαδικασία αποξήρανσης της γίνεται υπό σκιάν.
Υλικά
- 4-5 κιλά σουλτανίνα ή ροζακιά
- 5 lt νερό
- 5 κ.σ. κοφτές ποτάσα για σταφίδα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σπιτική σταφίδα διαλέγουμε ωραία γερά και σφιχτά σταφύλια. Καθαρίζουμε τα τσαμπιά από τυχόν ξερά σταφύλια και ξένα σώματα και με ψαλίδι τα κόβουμε σε μικρότερα τσαμπιά, όμοιου μεγέθους όσο γίνεται. Δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλα.
- Φορώντας γάντια ρίχνουμε το νερό σε ευρύχωρη λεκάνη και διαλύουμε μέσα την ποτάσα και το ελαιόλαδο, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Παίρνουμε σε δόσεις τα τσαμπιά των σταφυλιών και τα βουτάμε 2-3 φορές (τα βαφτίζουμε) στο μείγμα της ποτάσας και στη συνέχεια, τα απλώνουμε σε ξύλινα τελάρα το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά.
- Τα αφήνουμε στον ήλιο για 10-15 μέρες (γίνεται και πιο γρήγορα αν έχει πολύ ήλιο), φροντίζοντας να τα γυρίσουμε στο ενδιάμεσο μια φορά. Πριν τα γυρίσουμε, τσεκάρουμε αν έχει σταφιδιάσει σωστά η πάνω πλευρά. Προσοχή! Τα βράδια παίρνουμε τα τελάρα μέσα στο σπίτι ή τα σκεπάζουμε με βαμβακερό ύφασμα και μετά με νάιλον και τη μέρα τα ξεσκεπάζουμε. Έτσι αποφεύγουμε να μαζέψει υγρασία η σταφίδα.
- Όταν είναι έτοιμες οι σταφίδες, τις μαζεύουμε μαζί με τα τσαμπιά σε μεγάλη λεκάνη και τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Καθώς θα ξεχειλίζει το νερό απ’ τη λεκάνη, μαζί του θα απομακρύνονται και όλα τα ξένα σώματα.
- Αφήνουμε τη σταφίδα σε τρυπητό να στραγγίξει καλά και ύστερα την απλώνουμε σε βαμβακερό ύφασμα στον ήλιο να στεγνώσει καλά για 2 μέρες. Το βράδυ τη σκεπάζουμε ξανά.
- Μαζί με τα τσαμπιά μεταφέρουμε τη σταφίδα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και σκεπάζουμε με φύλλα δάφνης. Ψήνουμε στον φούρνο στους 90°C για 30 λεπτά έως 1 ώρα, να στεγνώσουν καλά.
- Τέλος, αφήνουμε τις σταφίδες να κρυώσουν πολύ καλά και ύστερα τις ξεκολλάμε μία - μία από τα τσαμπιά τους. Τις διατηρούμε σε μεταλλικά σκεύη μαζί με τα ψημένα φύλλα της δάφνης και ανάμεσα από στρώσεις αντικολλητικό χαρτί.