Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο για σαλάτες και μαγειρευτά. Μπορεί να αντικαταστήσει άψογα το βούτυρο σε πολλές γλυκές συνταγές, ακόμη και σε κέικ! Το μυστικό κρύβεται στην επιλογή της σωστής ποικιλίας: ένα ήπιο, φρουτώδες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με γλυκές νότες, όπως από ποικιλίες Μανάκι, Αμφίσσης, Μάκρης, Μαυρολιά ή Arbequina, θα δώσει στο κέικ σας υπέροχη υγρασία, φίνα γεύση και υγιεινά λιπαρά. Αυτή η συνταγή είναι η απόδειξη ότι ένα gluten free olive oil cake μπορεί να είναι αφράτο, αρωματικό και απίστευτα νόστιμο χωρίς ίχνος βουτύρου!

Όταν αντικαθιστούμε βούτυρο με ελαιόλαδο σε γλυκές συνταγές (όπως κέικ, μάφιν ή μπράουνις), δεν χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα, αλλά περίπου 75% της ποσότητας του βουτύρου σε ελαιόλαδο, επειδή το ελαιόλαδο είναι 100% λιπαρή ουσία, ενώ το βούτυρο έχει και νερό. Συγκεκριμένα 1 φλ. βούτυρο αντιστοιχεί σε ¾ φλ. ελαιόλαδο, το ½ φλ. βούτυρο σε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και το ¼ φλ. βούτυρο σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. 

 

Υλικά
  • 180 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (προτεινόμενες ποικιλίες: Μανάκι, Μαυρολιά, Μάκρης, Αμφίσσης)
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, περίπου από 2–3 λεμόνια
  • χυμό από 1 λεμόνι, περίπου 2 κ.σ.
  • 200 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 240 γρ. γιαούρτι, αγελαδινό ή γιαούρτι καρύδας
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, gluten free
  • ζάχαρη άχνη, κρεμ φρες (crème fraîche), έξτρα ξύσμα λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το gluten free κέικ λαδιού με γιαούρτι και ζάχαρη καρύδας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
  2. Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 23 εκ. με ελαιόλαδο ή το στρώνουμε με αντικολληιτκό χαρτί ψησίματος.
  3. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το ξύσμα και χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη καρύδας, τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
  4. Προσθέτουμε και το gluten free αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
  5. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 45 – 60 λεπτά.
  6. Τέλος αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά μέσα στο ταψί. Το γυρίζουμε ανάποδα σε σχάρα για να βγει, και μετά ξανά ανάποδα σε πιατέλα.
  7. Πασπαλίζουμε με άχνη, σερβίρουμε με κρεμ φρες (crème fraîche) και ξύσμα λεμονιού αν θέλουμε.