Υλικά
- 400 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
- ¼ φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 190 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 17 φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. μέλι
- 1 φλ. νερό
Λευκό, γλυκό Tokaji από την Ουγγαρία, blend των ποικιλιών Furmint, Harslevelu και Sargamuskotaly. Φρουτώδες και μελένιο με συμπύκνωση και έκφραση στον υπερθετικό βαθμό. Η πρόταση του WSPC: Tokaji Late Harvest Royal Tokaji
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι
- Για τον μπακλαβά με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 7 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
Για τον μπακλαβά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βάζουμε τα καρύδια στον πολυκόφτη και χτυπάμε να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα φύλλα μας στον πάγκο σκεπάζοντάς τα με μια νωπή πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
- Τοποθετούμε ένα φύλλο στο ταψί και το αλείφουμε καλά με βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Ρίχνουμε τους μισούς ξηρούς καρπούς και τους απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Συνεχίζουμε με άλλα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά το καθένα. Κρατάμε ⅓ φλ. ξηρούς καρπούς για το σερβίρισμα και απλώνουμε τους υπόλοιπους στο ταψί.
- Τελειώνουμε με άλλα έξι βουτυρωμένα φύλλα, διπλώνουμε το μέρος των φύλλων που εξέχει προς τα μέσα και βουτυρώνουμε καλά.
- Χαράζουμε διαγώνια σε κομμάτια, χωρίς όμως το μαχαίρι να φτάσει στον πάτο του ταψιού και ψήνουμε τον μπακλαβά στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και με μια κουτάλα σούπας περιχύνουμε με το σιρόπι, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε σιρόπι και στις άκρες του ταψιού, για να καλύψουμε τις διπλωμένες πλευρές.
- Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς που έχουμε κρατήσει στην άκρη και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, αφήνουμε τον μπακλαβά στο ταψί για μερικές ώρες, ώστε τα φύλλα να απορροφήσουν εντελώς το σιρόπι. Αξίζει τον κόπο η αναμονή, τόσο για τη γεύση, όσο και για την υφή του παραδοσιακού γλυκού.