Υλικά
  • 2 ½ κιλά σύκα ώριμα, αλλά όχι λιωμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
  • χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το γλυκό κουταλιού με αυγουστιάτικο σύκο καθαρίζουμε τα σύκα από τη φλούδα τους. Αν θέλουμε τα αφήνουμε με τη φλούδα και απλώς τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε. Τα ζυγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα.
  2. Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη και αφήνουμε την κατσαρόλα όλο το βράδυ στο ψυγείο.
  3. Την άλλη μέρα βγάζουμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τη βάζουμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση το γλυκό χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, να δέσει το σιρόπι.
  4. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
  5. Μεταφέρουμε το γλυκό όπως είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα, ασφαλίζουμε με καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς το γλυκό. Μόνο τότε γυρίζουμε τα βάζα από την καλή.
  6. Όταν ανοίξουμε τα βάζα διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο. 

Κατά τη διάρκεια του βρασμού δεν ανακατεύουμε το γλυκό με κουτάλα για να μην το λιώσουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια.