Σε αντίθεση με την πλειονότητα των γλυκών του κουταλιού, το σταφύλι είναι εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή του, αφού δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου κόπο και χρόνο στο καθάρισμα, το ξεκουκούτσωμα και το κόψιμο του φρούτου.
Υλικά
Για 3 μέτρια βάζα
- 1.500 γρ. σταφύλι σουλτανίνα (μόνο τις ρόγες)
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1½ φλ. νερό
- 1 φύλλο αρμπαρόριζας
- 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- χυμό από ½ λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Ξεκολλάμε τις ρόγες του σταφυλιού από το τσαμπί, τις ζυγίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Κάνουμε μια στρώση με ρόγες σταφυλιού στην κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη από πάνω. Επαναλαμβάνουμε με μία στρώση ρόγες σταφυλιών και ζάχαρης και μία ακόμη σταφύλια.
- Ρίχνουμε από πάνω το νερό, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το περιεχόμενό της και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό.
- Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το γλυκό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού όποτε χρειάζεται.
- Ρίχνουμε το φύλλο της αρμπαρόριζας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σιρόπι και να δέσει ελαφρά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε αυτό το διάστημα, το σταφύλι θα «μαζέψει» και επίσης έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πυκνότητα του σιροπιού. Ίσως χρειάζεται περισσότερο νερό ή περισσότερο βράσιμο για να δέσει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, δίνουμε στο γλυκό μια βράση ακόμα, προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το χυμό του λεμονιού.
- Αφαιρούμε το φύλλο της αρμπαρόριζας και μοιράζουμε το γλυκό σε καθαρά βάζα, όσο ακόμα είναι καυτό. Τα βιδώνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν σε αυτή τη θέση. Όταν κρυώσουν καλά, τα γυρίζουμε από τη σωστή πλευρά, τα σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί εξωτερικά, για να απομακρύνουμε υπολείμματα σιροπιού που μπορεί να έχουν τρέξει και τα διατηρούμε στο ντουλάπι. Ωστόσο, από τη στιγμή που ανοίγουμε το κάθε βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Το γλυκό δεν πρέπει να βράζει σε δυνατή φωτιά, γιατί έτσι θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα σκουρύνει πολύ.
Είναι σημαντικό το γλυκό να έχει άφθονο σιρόπι για να είναι σκεπασμένες οι ρόγες του σταφυλιού στο βάζο, αλλιώς ξεραίνεται και ζαχαρώνει.