
Σίγουρα οι Ιταλοί κρατούν χρόνια τώρα και κατά παράδοση τα πρωτεία όσον αφορά την παραγωγή και κατανάλωση ζυμαρικών. Και αυτό το επιβεβαιώνει με την ανανεωμένη λίστα που δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas.
Ανάμεσα όμως σε όσους κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση στη λίστα βρέθηκαν και τρία ελληνικά ζυμαρικά και συγκεκριμένα οι χυλοπίτες που κέρδισαν μάλιστα μία θέση εντός της κορυφαίας δεκάδας, ο τραχανάς στην 28η θέση και τα σκιουφιχτά στην 60η θέση.
«Οι χυλοπίτες είναι μια παραδοσιακή ποικιλία ζυμαρικών που προέρχεται από την Κρήτη. Συνήθως φτιάχνεται στο χέρι από γυναίκες στο τέλος του καλοκαιριού. Τα ζυμαρικά φτιάχνονται συνήθως με αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αυγά και λίγο αλάτι. Η ζύμη κόβεται σε στενές λωρίδες ή μικρά ορθογώνια, ανάλογα με την περιοχή. Γνωστά και ως χυλοπίτες ή ιλωπίτες, στεγνώνουν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο πριν αποθηκευτούν σε λευκά σακουλάκια από τις νοικοκυρές για να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα. Συνιστάται να σερβίρονται με τριμμένο τυρί μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας», γράφει το Taste Atlas για τις χυλοπίτες.
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε - τι άλλο - ιταλικό ζυμαρικό και συγκεκριμένα οι ταλιατέλες.
Δες εδώ όλη τη λίστα του Taste Atlas.