Ξέρω πόσο λαχταράς αυτό το απογευματινό καφεδάκι μετά το φαγητό, αυτό που σου δίνει αυτό το πολύτιμο boost για να συνεχίσεις τη μέρα. Όμως μήπως τελικά δεν σου κάνει και τόσο καλό αυτή η συνήθεια;

Εγώ δεν θα σου απαντήσω με σιγουριά καθότι δεν είμαι ειδικός, όμως θα σε ενημερώσω ότι πρόσφατα μία διατροφολόγος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τον καφέ που απολαμβάνεται συνήθως μετά το γεύμα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο podcast «With Ginger and Lemon», η Ισπανίδα Sandra Moñino αποκάλυψε ότι ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, ακόμα και το γάλα, μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του οργανισμού μας να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά. 

Μη φοβάσαι, δεν χρειάζεται να απαρνηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα, αλλά απλώς να του δώσεις λίγο χρόνο. Παρά δηλαδή την επισήμανση αυτού του πιθανού μειονεκτήματος του καφέ, τσαγιού ή και γάλακτος μετά το φαγητό, η Moñino πρότεινε ένα δίωρο μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο που μπορεί να περιέχει το μεσημεριανό σου γεύμα και της κατανάλωσης αυτών των ροφημάτων.

Ο καφές αλλά και το τσάι, όπως λέει η ίδια, περιέχουν τανίνες και άλλες ενώσεις που μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. 

Η Moñino εξήγησε επίσης ότι το ασβέστιο ανταγωνίζεται στην ουσία τον σίδηρο στην απορρόφηση από το έντερο, γι' αυτό το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά επίσης δεν συνιστώνται για αμέσως μετά το φαγητό. 

«Τρως, για παράδειγμα, μια μπριζόλα μοσχαρίσια και σκέφτεσαι ότι είναι σίδηρος για το σώμα σου, αλλά ξαφνικά τρως ένα γιαούρτι στο τέλος ως επιδόρπιο και έχεις καταστρέψει τον σίδηρο» είπε.

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Ο καφές, για παράδειγμα, αλλά και το τσάι, προκαλούν οξύτητα στο στομάχι τη στιγμή που αυτό ήδη πραγματοποιεί τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα έτσι να μας κάνει να αισθανόμαστε γαστρονομική παλινδρόμηση και καούρα. Λίγη υπομονή λοιπόν και το καφεδάκι σου δεν θα το χάσεις.