Το Pisco Sour είναι ένα απολαυστικό κοκτέιλ με έντονη οξύτητα, το οποίο συνδυάζει pisco, χυμό λάιμ, ζάχαρη, bitters και ασπράδι αυγού. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη Νότια Αμερική και, μάλιστα, θεωρείται το εθνικό κοκτέιλ τόσο του Περού όσο και της Χιλής – γεγονός που έχει δημιουργήσει μακρόχρονη διαμάχη για την πατρότητά του.
Λίγη ιστορία
Οι περισσότεροι ιστορικοί των κοκτέιλ συμφωνούν πως η εκδοχή που γνωρίζουμε σήμερα πιθανότατα δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό μπάρμαν Victor Vaughen Morris, στο ομώνυμο Morris’ Bar στη Λίμα του Περού, τη δεκαετία του 1920. Αν και ο συνδυασμός pisco, λάιμ και ζάχαρης υπήρχε στην περιοχή για πολλά χρόνια, ήταν η προσθήκη ασπραδιού αυγού και bitters που το καθιέρωσε ως ένα εμβληματικό κλασικό κοκτέιλ.
Φιλοξενήθηκε λοιπόν στο πρώτο μενού του «Morris Bar», αναγραφόμενο ως Pisco Sauer και από εκεί καθιερώθηκε. Για την ακρίβεια η ποτοαπαγόρευση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Περού (πολιτική αστάθεια και εσωτερική τρομοκρατία) εμπόδισαν την εξάπλωσή του για αρκετές δεκαετίες, όμως στις αρχές των 90s ξεκίνησε να συγκινεί την αμερικάνικη αγορά και πλέον να είναι αρκετά διάσημο παγκοσμίως. Μάλιστα το πρώτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου είναι η National Day of Pisco Sour - γιορτή που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση της χώρας, από το 2003.
Τι είναι αυτό που κάνει το Pisco Sour ξεχωριστό
Το pisco είναι ένα άγουρο (χωρίς παλαίωση) απόσταγμα από σταφύλια, με έντονα αρωματικό χαρακτήρα. Πήρε το όνομα του εξαιτίας της πόλης Πίσκο, από την οποία προέρχονταν τα ντόπια σταφύλια που έδιναν αυτή την ιδιαίτερη γεύση και στην πραγματικότητα ανάλογα με την ποικιλία των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται, μπορεί να έχει φρουτώδες, βοτανικό ή ανθικό προφίλ. Λόγω της συγκεκριμένης πόλης, που αποτελούσε πολύ σημαντικό λιμάνι για την εξαγωγή των αμπελουργικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής στο Περού, μπόρεσε και να διαδοθεί εύκολα στον υπόλοιπο κόσμο.
Κι εδώ, έρχεται η δική μου απορία, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με το τσίπουρο; Τα κοκτέιλ που φτιάχνονται με βάση το τσίπουρο είναι ιδιαίτερα, γευστικά και με πολυπλοκότητα. Γιατί να μη γίνει κάποιο τόσο διάσημο, που στο Περού θα γράφουν για το ελληνικό κοκτέιλ με τσίπουρο που απολαμβάνουν όλοι παγκοσμίως; Απλώς μια ιδέα, που δίνει τροφή για σκέψη, πριν περάσουμε στη συνταγή για το περουβιανό Pisco Sour.
Η φρέσκια οξύτητα του λάιμ και η γλυκύτητα του σιροπιού εξισορροπούν τη βάση του ποτού, αναδεικνύοντας τις γευστικές νότες του pisco. Η προσθήκη ασπραδιού αυγού, αν και απαιτεί λίγη παραπάνω προσπάθεια, χαρίζει στο κοκτέιλ την κρεμώδη υφή και τον χαρακτηριστικό αφρό στην κορυφή. Οι 3 σταγόνες Angostura bitters προσθέτουν αρώματα που γίνονται αισθητά κυρίως από τη μύτη, χωρίς να κάνουν το ποτό πικρό.
Περουβιανό Pisco Sour
Υλικά
- 60 ml pisco
- 30 ml φρέσκος χυμός λάιμ
- 15 ml απλό σιρόπι
- 1 ασπράδι αυγού
- 3 σταγόνες Angostura bitters
Διαδικασία
- Βάζουμε το pisco, τον χυμό λάιμ, το απλό σιρόπι και το ασπράδι αυγού σε ένα σέικερ.
- Κουνάμε χωρίς πάγο (dry-shake) για 15–20 δευτερόλεπτα ώστε να ομογενοποιηθεί καλά το ασπράδι.
- Προσθέτουμε πάγο και κουνάμε ξανά για 10–15 δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει καλά.
- Σουρώνουμε το μείγμα σε παγωμένο coupe ποτήρι ή ποτήρι old fashioned με πάγο.
- Προσθέτουμε τρεις σταγόνες bitters στην κορυφή ως γαρνιτούρα και απολαμβάνουμε.