
Το ελληνικό Πάσχα αντικειμενικά είναι γεμάτο αρώματα, φωνές και άφθονο φαγητό. Αν λοιπόν φέτος έχεις αναλάβει ρόλο οικοδέσποινας ή οικοδεσπότη και θέλεις να πάνε όλα τέλεια, δες εδώ πώς θα οργανωθείς, χωρίς όμως να αγχωθείς. Με τα παρακάτω tips όλοι θα σε ρωτάνε πώς κατάφερες να τα έχεις όλα στην εντέλεια και να δείχνεις τόσο ξεκούραστος/η.
Ξεκινάμε από τη διάθεση
Το Πάσχα είναι γιορτή χαράς και επανένωσης -δεν χρειάζεται να αγχωθείς για το αν θα είναι όλα τέλεια. Μπορείς να βάλεις μουσική, να επιλέξεις ένα ντύσιμο που σε εκφράζει, να αποφασίσεις το μενού με βάση όσα αρέσουν σ' εσένα και να εστιάσεις στον τρόπο που θα περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα.
Το σερβίτσιο και οι λεπτομέρειες
Για ένα καλό πασχαλινό τραπέζι δεν χρειάζεσαι κάτι εξεζητημένο. Αρκεί ένα απλό, κομψό σερβίτσιο, που θα συνδυάσεις σωστά με τα υπόλοιπα στοιχεία του τραπεζιού. Αν τώρα ανήκεις σε αυτούς που δεν έχουν ολοκληρωμένα σερβίτσια, αλλά επενδύουν σε πιάτα με στυλ που τους αρέσουν μπορείς να παίξεις με ένα mix and match στυλ που θα αναδεικνύει την προσωπικότητα και τα φαγητά σου. Σίγουρα θα σε σώσει ένα λευκό τραπεζομάντιλο ή κάποιο σε γήινους τόνους, που λειτουργεί σαν ουδέτερος καμβάς για όλα τα υπόλοιπα. Τέλος, μερικά φρέσκα λουλούδια στο κέντρο του τραπεζιού, είτε τα έχεις αγοράσει, είτε τα έκοψες από τον κήπο ή το μπαλκόνι σου είναι ιδανική προσθήκη για την πασχαλινή αισθητική.
Το φαγητό σου είναι ο πρωταγωνιστής
Εννοείται, πως μπορείς να επενδύσεις στις λεπτομέρειες του τραπεζιού, όπως είναι οι πετσέτες με πασχαλινά σχέδια και οι αυγοθήκες σε ωραία χρώματα, αλλά ο βασικός πρωταγωνιστής των ημερών είναι αδιαμφισβήτητα το φαγητό. Γίνεται να προσαρμόσεις το μενού στις ανάγκες και τα θέλω σου, αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις και επιλογές. Για παράδειγμα, αν δεν τρελαίνεσαι για μαγειρίτσα, μπορείς να δοκιμάσεις τη vegan με μανιτάρια που είναι πολύ νόστιμη ή αν δεν σουβλίζεις αρνί ή κατσίκι, θα βρεις αμέτρητες επιλογές για κυρίως γεύμα. Αυτό πάντως που θα είναι καλό να επιλέξεις ανεξαρτήτως των τελικών πιάτων που θα μαγειρέψεις, είναι να εφοδιαστείς με μεγάλες πιατέλες που θα χωράνε στο κέντρο του τραπεζιού σου. Έτσι θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο φαγητό και εσύ δεν θα περάσεις όλο σου τον χρόνο με συνεχείς βόλτες στην κουζίνα. Αντιθέτως, θα απολαμβάνεις την παρέα και τα μεζεδάκια. Εξάλλου, το ελληνικό Πάσχα θέλει «μοίρασμα».
Οργάνωσε το σερβίρισμα
Η τέλεια οργάνωση βοηθά στο πιο ξεκούραστο αποτέλεσμα. Φρόντισε να είναι ήδη στρωμένα τα μαχαιροπίρουνα, το ψωμί τοποθετημένο σε ωραία θήκη ήδη πάνω στο τραπέζι και σίγουρα οι χαρτοπετσέτες να είναι σε αφθονία, αφού θα χρειαστούν. Ακόμη, ένα δεύτερο μπουκάλι κρασί ποτέ δεν περισσεύει. Αν περιμένεις πολύ κόσμο, δημιούργησε καρτελάκια με τα ονόματά τους και ρύθμισε εσύ που θα ήθελες να κάτσουν. Έτσι θα έχεις τον έλεγχο και θα αποφύγεις το χάος του «πού κάθομαι εγώ;».
Η ατμόσφαιρα κάνει τη διαφορά
Για να πετύχει το πασχαλινό σου τραπέζι είτε το βράδυ της Ανάστασης, είτε την Κυριακή του Πάσχα, χρειάζεται να επενδύσεις στην ατμόσφαιρα και να ξέρεις για παράδειγμα ποια μουσική ευχαριστεί εσένα και ποια τους καλεσμένους σου. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις κάποια υπερπαραγωγή για να είναι επιτυχημένο, απλώς να θες να περάσετε όλοι όμορφα και να τους κάνεις να αισθανθούν οικεία στο χώρο σου. Ένα μικρό, χαριτωμένο δωράκι θα βοηθήσει την εμπειρία τους και θα αφήσει μια πολύ όμορφη εντύπωση.
Και κάτι τελευταίο...
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει «σωστό» ή «λάθος» πασχαλινό τραπέζι - μόνο εκείνο που σε κάνει να θες να μείνεις λίγο παραπάνω. Άφησέ το να γεμίσει με γέλια, μουσικές, φωνές και μεζέδες που περνούν από χέρι σε χέρι. Αυτό, τελικά, είναι και η ουσία.