Υλικά
για περίπου 30 κομμάτια
Για τη ζύμη
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο απαλό
- 1 ποτήρι νερό
- 4 κ.σ. ρακή ή τσίπουρο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- περίπου 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει για μια σφιχτή ζύμη)
Για τη γέμιση
- 500 γρ. μυζήθρα
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 βανίλια
- ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κρόκο με 1 κ.σ. νερό για την κρούστα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα κρητικά λυχναράκια ή καλτσούνια, τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και με τον γάντζο ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, πάχους μισού εκατοστού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
- Με κουπ-πατ ή με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια.
- Στο κέντρο κάθε κομματιού, βάζουμε 1 κ.σ. κοφτή γέμιση.
- Σιγά-σιγά, σηκώνουμε τις άκρες της ζύμης και τσιμπάμε με τον δείχτη και τον αντίχειρα, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό σχέδιο.
- Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου, βάζουμε τα λυχναράκια, με πινέλο τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά.