Ήξερες ότι όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί δίνεις αμέσως το «σήμα» για την αντίστροφή μέτρηση της ζωής του; Καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο προϊόν, το οποίο επηρεάζεται και αντιδρά αμέσως στο οξυγόνο που εισβάλλει στο μπουκάλι, με το άνοιγμά του μοιραία ξεκινάει και το ταξίδι του προς τη μετατροπή σε… ξύδι.

Σε αντίθεση με τα λικέρ και τα αποστάγματα που μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα για χρόνια, το κρασί, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ και ζάχαρη, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης του, αλλά και τρόπους να αποθηκεύσεις σωστά ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί, ώστε να το διατηρήσεις φρέσκο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε πόσες μέρες πρέπει να καταναλώνεται ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το ιδανικότερο είναι να καταναλώσεις το κρασί εντός τριών ημερών από το άνοιγμα του μπουκαλιού. Έτσι δεν θα χάσεις τις γεύσεις και τα αρώματά του.

Βέβαια, η ακριβής διάρκεια ζωής ενός ανοιχτού κρασιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο αλκοόλ και η οξύτητά του, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα καθενός από αυτά βοηθούν να διατηρηθεί λίγο περισσότερο. Ρεαλιστικά μιλώντας όμως, επειδή μπορεί να μην τα γνωρίζεις με ακρίβεια, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί πρέπει να καταναλώνεται άμεσα.

Μπουκάλι κρασί


Πώς να το αποθηκεύσεις σωστά

Η αποθήκευση του κρασιού μετά το άνοιγμα, ώστε να διατηρηθεί όπως πρέπει, έχει μεγάλη σημασία. Όπως και τα τρόφιμα, έτσι και το κρασί, θα πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο σφραγισμένο. Επίσης, ένα χρήσιμο tip, αν πρόκειται να επαναχρησιμοποιήσεις τον φελλό από το μπουκάλι, είναι να τοποθετήσεις την εκτεθειμένη στο κρασί πλευρά προς τα κάτω, ώστε να γίνει καλύτερη στεγανοποίηση.

Έχε επίσης πάντα στο νου σου, ότι όσες περισσότερες φορές ανοίγεις το μπουκάλι, τόσο περισσότερο βοηθάς το οξυγόνο να μπει σε αυτό και να αλλοιώσει το κρασί.

Πώς να το αξιοποιήσεις αν δεν έχεις σκοπό να το πιεις

Ας υποθέσουμε ότι όλα έχουν πάει λάθος. Το κρασί έχει μείνει στο ψυγείο πολλές μέρες ή ξέχασες εντελώς να το αποθηκεύσεις εκεί. Ακόμη και έτσι μπορεί να γίνει καλός σύμμαχος στην κουζίνα σου. Μη βιαστείς λοιπόν να το πετάξεις, αφού μπορείς να το αξιοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.

Χρησιμοποίησέ το για να «σβήσεις» υλικά που έχεις σοτάρει, να το προσθέσεις σε σάλτσες ή σούπες ή ακόμη και να το μετατρέψεις σε ξύδι! Η παρασκευή ξυδιού από κρασί που έχει μείνει ανοιχτό για μέρες είναι πιο εύκολη από όσο φαντάζεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις σε μία κανάτα το κρασί με λίγο ξύδι και ζεστό νερό, να σκεπάσεις με μία πετσέτα και να το αφήσεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού για λίγες εβδομάδες, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ζύμωση. Φρόντισε ανά διαστήματα να ανακινείς το περιεχόμενο και να δοκιμάζεις για να δεις αν είναι έτοιμο.

Extra tip: Αν νιώθεις ότι πετάς μεγάλες ποσότητες κρασιού που ανοίγεις και τελικά περισσεύει, μπορείς να επιλέξεις μικρότερα μπουκάλια που θα καλύπτουν τις πραγματικές σου ανάγκες και θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το πολυπόθητο zero waste.