Η worcestershire sauce (γουορστερσάιρ ή γούστερ όπως συχνά αποκαλείται στα ελληνικά) είναι μια από τις πιο διάσημες σάλτσες στον κόσμο, γνωστή για την πολυδιάστατη γεύση της, ακόμη και αν πολλοί ακόμη δεν τη γνωρίζουμε.
Η ιστορία της
Η ιστορία της worcestershire sauce ξεκινά τον 19ο αιώνα στην Αγγλία, κάπως τυχαία, όταν δύο χημικοί - φαρμακοποιοί, οι John Lea και William Perrins, δημιούργησαν μια σάλτσα που προοριζόταν για την ενίσχυση των γεύσεων στο φαγητό. Αρχικά, η συνταγή λένε ότι φτιάχτηκε στο υπόγειο του φαρμακείου τους και θεωρήθηκε τόσο έντονη, που επέλεξαν να την αφήσουν στην άκρη. Λίγα χρόνια μετά, τη βρήκαν ξανά και επειδή πια είχε ωριμάσει, η γεύση της είχε μεταμορφωθεί, δημιουργώντας το προϊόν που γνωρίζουμε σήμερα.
Το 1838 κυκλοφόρησαν στην αγορά τα πρώτα μπουκάλια της σως από τους δημιουργούς. Για δεκαετίες γνώρισε μεγάλη επιτυχία, προωθούμενη ως «η σάλτσα που βοηθά το κρέας να ωριμάσει». Το 1897, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, η παραγωγή της μεταφέρθηκε από το φαρμακείο όπου πρωτοδημιουργήθηκε σε ένα εργοστάσιο στην πόλη του Worcestershire. Εκεί, συνέχισε να παράγεται για περισσότερους από δύο αιώνες, αλλά υπό διαφορετικές διοικήσεις.
Πολλές εταιρίες καταπιάστηκαν με τη συγκεκριμένη σως. Το 1930, η Lea & Perrins εξαγοράστηκε από την HP Foods, η οποία αργότερα, το 1967, πέρασε στον έλεγχο της Imperial Tobacco. Το 1988, η εταιρία αποκτήθηκε από την Danone, μέχρι που τελικά, το 2005, η Heinz έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της.
Η σύνθεση της
Η worcestershire sauce συνδυάζει αλμυρές, γλυκές, ξινές και πικάντικες νότες. Τα κύρια συστατικά της περιλαμβάνουν:
- Ξύδι από βύνη και από οινολάσπες, που της δίνουν όξινη γεύση.
- Μελάσα και ζάχαρη, που προσθέτουν ήπια γλυκύτητα.
- Αντζούγιες, που προσδίδουν έντονη αλμυρή γεύση.
- Ταμαρίνδος, που ενισχύει την ελαφρώς ξινή και πικάντικη γεύση.
- Κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά, που ολοκληρώνουν το πολύπλοκο προφίλ της.
Πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική
Η worcestershire sauce μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην κουζίνα. Για παράδειγμα, σε μαρινάδες για κρέας και πουλερικά προσθέτοντας βάθος στη γεύση, σε σάλτσες και dressings ενισχύοντας τη γεύση σε σαλάτες, αλλά και ζεστά πιάτα, σε κοκτέιλ όπως το διάσημο Bloody Mary, όπου προσφέρει την απαραίτητη αψάδα, σε σούπες και στιφάδο.
Μία σάλτσα για όλο τον κόσμο
Σήμερα, η Worcestershire sauce παραμένει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες σάλτσες παγκοσμίως, χρησιμοποιούμενη σε κουζίνες από τη Βρετανία έως την Ασία και την Αμερική. Βέβαια, το πιο δύσκολο είναι να την προφέρεις, γι' αυτό και δεν είναι περίεργο που βίντεο, όπως το παρακάτω, γίνονται viral στο TikTok.