Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βρέθηκε στη Λήμνο και, μέσα σε όλα, ανακάλυψε και τα περίφημα βενιζελικά, τα φοντάν με το ιδιαίτερο αλλά και γνώριμο σε όλους όνομα που κρύβουν πίσω τους μία ενδιαφέρουσα ιστορία.
Στο νησί λοιπόν η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής την έμαθαν από τη Γιάννα Αιτσίδου και τον Γιώργο Κωνσταντάρα και φυσικά τα δοκίμασαν. Πώς πήραν όμως το όνομά τους;
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε το νησί το 1934, μετά την απελευθέρωση της Λήμνου. Στον Ρωμέικο γιαλό στη Μύρινατου πρόσφεραν σαν ένδειξη καλωσορίσματος, αυτά τα μικρά φοντάν. Εκείνος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με αυτό που δοκίμασε που αποφάσισαν να τους δώσουν το όνομά του. Έτσι, το γλυκό έμεινε στην ιστορία ως το ιστορικό Βενιζελικό της Λήμνου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκείνη τη χρονιά ήρθε ξανά στο νησί άλλες επτά φορές για χάρη του», είπε ο Γιώργος Κωνσταντάρας στην κάμερα της εκπομπής.
Η Ευλαμπία Ρέβη τόνισε μάλιστα ότι «ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνο ενθουσιάστηκε αλλά λέγεται μάλιστα ότι ζήτησε να πάρει μαζί του στην Αθήνα μερικά από τα γλυκά αυτά και να του φτιάξουν και άλλα».
Περιγράφοντας το πολυσυζητημένο γλυκό η Γιάννα ανέφερε πως είναι στην ουσία «ένα μικρό φοντανάκι που περιέχει ξηρούς καρπούς, αμύγδαλο, καρύδι γλάσο και κομματάκια σοκολάτας. Είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο στην παρασκευή του».
Βέβαια, η καλύτερη απόδειξη για τη νοστιμιά αυτών των γλυκών ήταν η αντίδραση των παρουσιαστών όταν τα δοκίμασαν. «Δεν γίνεται να μην είχε γούστο εξάλλου ο πρωθυπουργός», σχολίασε στο τέλος με χιούμορ η Ευλαμπία.
Τέλος, οι δύο ζαχαροπλάστες, που είναι και ιδιοκτήτες της εταιρείας Χρυσάφη εξήγησαν ότι το καλοκαίρι τα βενιζελικά γίνονται ανάρπαστα γιατί είναι ιδανικά κεράσματα σε γάμους και βαφτίσεις. «Γι' αυτό και έχουμε δύο άτομα καθημερινά που ασχολούνται μόνο με τα βενιζελικά».
«Μέσα από την εταιρεία μας, προσπαθούμε να τα προωθούμε για να τα μάθει και ο κόσμος που δεν τα ξέρει ακόμη», είπαν τελικά.