Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από τη θαλπωρή που σου προσφέρει μια θέση δίπλα στο τζάκι τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, ενώ απολαμβάνεις νόστιμους μεζέδες και καλό κρασί με την παρέα σου. Και ενώ αυτό το σκηνικό συνδυάζεται στο μυαλό των περισσότερων με αποδράσεις σε ορεινούς οικισμούς, έχει και η Αθήνα τις δικές της ταβέρνες με τζάκι, που αξίζει να βάλεις στη λίστα των επιλογών σου. Με το κρύο να επιμένει, η ομάδα του Cookout συγκέντρωσε τα πιο όμορφα στέκια όπου το τζάκι γίνεται πρωταγωνιστής και η ατμόσφαιρα σε ζεσταίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Γράφουν οι: Καρολίνα Δωρίτη, Νίκη Μητηρέα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου, Ελένη Ψυχούλη
Το κουτούκι του Αντώνη, Παλιά Κοκκινιά
Αυθεντικό κουτούκι από το 1958, που διατηρεί αναλλοίωτη την ατμόσφαιρά του. Μόλις διαβείς το κατώφλι του αμέσως σε αγκαλιάζει η αύρα περασμένων δεκαετιών. Εντυπωσιακή είναι η σκεπαστή αυλή με την τεράστια συκιά με τον ασβεστωμένο κορμό, τα παλαιά πλακάκια στο δάπεδο, πλήθος από μικροαντικείμενα και τραπέζια ντυμένα με «ανθισμένους» μουσαμάδες. Τα παλιά βαρέλια με το κρασί σε περίοπτη θέση και δίπλα η σάλα με ρετρό μωσαϊκό, εντυπωσιακό πέτρινο τζάκι, τραπεζαρίες ξύλινες με λιονταρίσια πόδια, υφαντά φτιαγμένα στο χέρι που «ντύνουν» τους πέτρινους τοίχους, ενώ μια συλλογή από κομπολόγια κρέμονται από τις ξύλινες βάσεις των βαρελιών. Το βλέμμα αχόρταγο, ταξιδεύει στον χώρο του μερακλή ιδιοκτήτη κυρ Αντώνη, που σερβίρει σοβαρός τις παρέες. Τα πιάτα είναι απλά, κλασικά και κάποια ημέρας. Φάβα με μπόλικο χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι, άγρια χόρτα, ενώ από το τηγάνι βγαίνουν φρέσκο ψιλό ψαράκι, καλαμάρι, μπακαλιάρος και από τη σχάρα λουκάνικο χωριάτικο και μπιφτέκι. Μεζέδες που θα συνοδέψουν το κρασί που σερβίρεται σε κατρούτσο (Ν.Μ.).
Το κουτούκι του Αντώνη. Αργυροκάστρου 26, Παλιά Κοκκινιά, τηλ. 210-49.24.338
Το Απόβραδο, Πειραιάς
Υπάρχουν κάποιοι χώροι που έχουν την ικανότητα να σε πηγαίνουν ταξίδι στον χρόνο. Μόλις περάσεις την πόρτα του Απόβραδου στον Πειραιά, ξαφνικά αισθάνεσαι ότι έχεις βρεθεί πολλά χρόνια πίσω, ο διάκοσμος δε έχει φτιαχτεί για να δείχνει παλιός. Είναι πράγματι στην ίδια θέση από τη δεκαετία του ’70, όταν ο ιδιοκτήτης - γνωστός με το παρατσούκλι «Νιάου» - έστησε την ταβέρνα με τα ξύλινα δοκάρια και το παραδοσιακό τζάκι που τον χειμώνα τριζοβολά. Η πατίνα του χρόνου έχει αφήσει το γοητευτικό αποτύπωμα της στον ζεστό χώρο. Το μαγαζί του «Νιάου» ήταν γνωστό ως το στέκι του νεορεμπέτη Μπάμπη Γκολέ, όπου σύχναζε με την παρέα του και οι τακτικοί θαμώνες θα σου διηγηθούν πως όταν ο Μπάμπης έπιανε το μπουζούκι και το τραγούδι «γέμιζε φωνή» ο μικρός χώρος. Τη σκυτάλη στην κουζίνα έχει αναλάβει η νέα γενιά και σερβίρουν φάβα με κρεμμύδι και ελαιόλαδο, σαλιγκάρια μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας, ενώ από τη σχάρα βγαίνουν κοντοσούβλι, χοιρινά πανσετάκια και αρνίσια παϊδάκια που συνοδεύουν τηγανητές πατάτες. Αν σταθείς τυχερός θα διαπιστώσεις ότι η παράδοση με τις αυθόρμητες μουσικές συναντήσεις συνεχίζεται και τώρα (Ν.Μ.).
Το Απόβραδο. Κριτσέλη 3, Καλλίπολη Πειραιά, τηλ. 69.80.51.38.69
Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος
Μπορεί να έχει μια γουστόζικη αυλή που σφύζει τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως το Ρεμούτσικο στον Άγιο Δημήτριο είναι μία από τις ταβέρνες της Αττικής που πας για να χουχουλιάσεις και τον χειμώνα, για γνήσια κρεατοφαγία και τους απαραίτητους μεζέδες γύρω - γύρω, αφού στη σάλα του έχει όχι ένα αλλά δύο τζάκια, που ζεσταίνουν τον χώρο καλά, μαζί και την ψυχή σου. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, στον αριθμό 120 και σε μία παλιά μονοκατοικία και σερβίρει το φημισμένο, ζουμερό κοντοσούβλι του, νόστιμα μπιφτέκια, γεμιστά και μη, και φυσικά παϊδάκια. Έχει ακόμα ωραιότατο κοτόπουλο σχάρας, λεμονάτο και καθόλου συνηθισμένο, όπως ίσως φαντάζεσαι (Γ.Π.).
Ρεμούτσικο. Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210-97.04.515
Στου Κουτρούλη (Μιχάλης), Αμπελόκηποι
Μια από τις πιο χειμωνιάτικες και καλά κρυμμένες παλιές ταβέρνες της Αθήνας. Ταμπέλα δεν θα βρεις, οπότε κοίτα καλά τη διεύθυνση και πρόσεξε να βρεις τη σκάλα που θα σε οδηγήσει σε αυτό το μαγικό υπόγειο με την παλιά ξύλινη πόρτα. Το τζάκι στη μέση καίει πάντα και μπορεί να πετύχεις και ζωντανή μουσική, ειδικά αν πας Κυριακή μεσημέρι. Ωραία παϊδάκια αρνίσια αλλά και κοτόπουλου, κεφτεδάκια σπιτικά, τυροπιτάκια τρίγωνα, χειροποίητο τζατζίκι και τυροκαυτερή, σπιτικές τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Οι τιμές φιλικές όσο και το περιβάλλον. Λόγω της διαρρύθμισης του χώρου και της απουσίας κάποιας αυλής, η ταβέρνα λειτουργεί μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες (Κ.Δ.).
Στου Κουτρούλη (Μιχάλης). Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-69.13.542
Πέππας, Σταμάτα
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει λαϊκή υστερία αν δεν πάρει μια Κυριακή μεσημέρι τον δρόμο για την πλατεία της Σταμάτας. Μετά τη γαλήνη της εξοχής, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δράμα της ελληνικής οικογένειας σε κρίση πανικού, όταν μαζί με σύσσωμο το σόι ξεμπαρκάρει σαν τον πεινασμένο καρχαρία στις χασαποταβέρνες της πλατείας, αναζητώντας πάρκινγκ ει δυνατόν πλάι ακριβώς στο παϊδάκι. Η ανακαινισμένη αίθουσα του Πέππα, με την πέτρα, τον σωστό φωτισμό, το εντυπωσιακό τζάκι που ζεσταίνει με τον πιο ρουστίκ τρόπο τη διάθεση και τις ωραίες ξύλινες καρέκλες, δείχνει τον σεβασμό στον πελάτη που στήριξε την κουζίνα του από το 1977. Το καλοντυμένο χαμογελαστό προσωπικό θα σε καλωσορίσει με μανούρι που ψήνεται στα κάρβουνα και μια υπέροχη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Ο κατάλογος προτείνει το μανούρι με μέλι, αλλά το γλυκό κυδώνι από τα χεράκια της μαμάς έχει άλλη χάρη. Το κοκορέτσι μπορεί να το βρεις κάπως "διαιτητικό" αλλά το κοντοσούβλι είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει, ξεροψημμένο και τραγανό αλλά ζουμερό στην καρδιά του. Ωραιότατη και η σπαλομπριζόλα, ενώ το παϊδάκι ζουμερό και σωστά ψημμένο. Η μεγάλη έκπληξη στον Πέππα έρχεται στο τέλος με τους καταπληκτικούς λουκουμάδες και τη ζεστή τάρτα σοκολάτα, εκτός και αν είστε ακόμη πιο τυχεροί και η μαμά έχει φτιάξει γλυκιά τραχανόπιτα (Ε.Ψ.).
Πέππας. Μακαρίου 5, Πλατεία Σταμάτας, τηλ. 210-62.18.104
Ο τσομπανάκος, Καισαριανή
Είναι τόση η πληροφορία στη διακόσμηση που μπορεί να σου διαφύγει το γεγονός ότι το κατάστημα διαθέτει και τζάκι. Εδώ τα παλιά κρασοβάρελα, το τζουκ μποξ που δουλεύει ακόμα, οι φωτογραφίες των παλιών και σύγχρονων ποδοσφαιριστών, τραγουδιστών και ηθοποιών, οι καρτούτσοι, οι παλιές διαφημίσεις τσιγάρων, οι ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, τα κομπολόγια και τα σταματημένα ξυπνητήρια πλέκουν ένα υπέροχο σύμπαν τάξης και αταξίας, που κομμάτι του θέλεις να είσαι και εσύ. Από το 1954 που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Καισαριανή, πίσω από το Σκοπευτήριο, την πόρτα του Τσομπανάκου έχουν διαβεί χιλιάδες κόσμου, γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι και έχουν μοιραστεί τη ζεστασιά της ατμόσφαιράς του και τη νοστιμιά της κουζίνας του. Επικό παϊδάκι, λαχανοντολμάδες και ντολμαδάκια να γλύφεις τα δάχτυλά σου, κοκκινιστά του ονείρου και σέρβις ευγενέστατο. Το χαμόγελο, οι καλές τιμές, το θεϊκό παϊδάκι και η καλοσυνάτη ματιά του σημερινού ιδιοκτήτη του, Θεόφιλου Κανονιέρη, θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά (Ι.Σ.).
Ο τσομπανάκος. Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, τηλ. 210-72.48.441
Μαγγίνας, Άνω Μελίσσια
Στα υψίπεδα των Μελισσίων, η κλασική αξία του Μαγγίνα σε ταξιδεύει στην εποχή που η περιοχή ήταν ακόμη εξοχική. Και ενώ όλα τριγύρω αλλάζουν, το παλιό κτίριο που στεγάζει την ταβέρνα επιμένει σε αλλοτινές εποχές, ενώ από την απέναντι πλευρά του δρόμου ένα αριστούργημα του απόλυτου μοντερνισμού στεγάζει την καινούρια πτέρυγα - υποκατάστημα, η οποία φιλοξενεί και τα όργανα του Σαββατιάτικου γλεντιού. Ωστόσο, η παλιά αίθουσα με το διπλής όψης τζάκι, την τζαμαρία, το ρουστίκ ντεκόρ και τη γλυκύτατη οικοδέσποινα στο ταμείο, ζεσταίνει καλύτερα την καρδιά μια νύχτα του χειμώνα. Το κρασί πολύ καλό, χαλαρές και οι κουβέντες στα γύρω τραπέζια, καταλαβαίνεις τους θαμώνες, τους πιστούς του μαγαζιού. Τα χόρτα, απλά ιταλικά ραδίκια, υπέροχα βρασμένα, νόστιμα και ζεστά. Η μαρουλοσαλάτα δροσερή με πλούσιο το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, σπιτική και με καλό λάδι. Οι πατάτες φρέσκιες, μετρίως τραγανές, κομμένες στο χέρι. Το κοκορέτσι, όμως, του Μαγγίνα αξίζει όλα μαζί τα αστέρια Michelin της κλασικής κρεοφαγίας. Τραγανό ψήσιμο απ’ έξω, έντερα σε λεπτή στρώση και από μέσα ζουμερό και αχνιστό το συκωτάκι με τα γλυκάδια, την άφθονη ριγανίτσα και το πιπεράκι. Ένα κοκορέτσι που σε φέρνει πίσω στην αυθεντική συνταγή με όλη την πλούσια γεύση της, αυτή που έχουμε ξεχάσει στην εκδοχή της νεο-ταβέρνας, όπου το κοκορέτσι τρώγεται λάιτ, χωρίς γλυκάδι και γι’αυτό είναι στεγνό και άνευρο. Κόλαση και το γουρουνόπουλο στη σούβλα, με μια χοντρή καραμελωμένη, ολόχρυση κρούστα και από μέσα η σάρκα γεμάτη χυμούς και νοστιμιά. Το ιδανικό γουρουνόπουλο συνοδεύει ένα εξίσου πολύ καλό αρνάκι στη σούβλα, με την ωραία, τραγανή πετσούλα του. Το κρέας καλοψημένο αλλά κομματάκι σκληρό, κάτι που προδίδει αληθινό προβατάκι που έχει μεγαλώσει ελεύθερο στην εξοχή. Και γιαουρτάκι με γλυκό του κουταλιού για το τέλος (Ε.Ψ.).
Μαγγίνας. Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 1, Άνω Μελίσσια, τηλ. 210-80.46.143
Τζίτζιρας και Μίτζιρας, Παλαιό Φάληρο
Μια από τις πιο κλασικές ταβέρνες του Παλαιού Φαλήρου, που για περισσότερο από 40 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Στεγασμένη σε μια γοητευτική μονοκατοικία, ξεχωρίζει για τους αυθεντικούς μεζέδες της. Ανάμεσά τους, το σπέσιαλ πολίτικο κεμπάπ, το γεμιστό μπιφτέκι και τα ζουμερά, καλοψημένα κρέατα είναι γεύσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Το καλοκαίρι, η όμορφη αυλή της, είναι το ιδανικό μέρος για χαλαρές στιγμές. Τον χειμώνα, όμως, ο ζεστός εσωτερικός χώρος με το αναμμένο τζάκι δημιουργεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα, που θυμίζει την άνεση και τη θαλπωρή χωριού, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθείς από την πόλη. Μην παραλείψεις να ολοκληρώσεις το γεύμα σου με κάποιο από τα λαχταριστά, χειροποίητα γλυκά του μαγαζιού (Β.Π.).
Τζίτζιρας και Μίτζιρας. Αλκυόνης 77, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-98.51.473
Χωριάτικη ταβέρνα Στέλιος, Άλιμος
Πόσο «χωριάτικη» μπορεί να είναι μια ταβέρνα στην καρδιά ενός νότιου προαστίου της Αθήνας; Ο Στέλιος στον Άλιμο έχει φροντίσει να διακοσμήσει τον χώρο του με τρόπο που μπορεί και να σε «ξεγελάσει» και να νιώσεις, έστω για τις λίγες ώρες που θα βρεθείς εκεί, ότι έχεις πάει σε ταβέρνα στο χωριό, ειδικά αν τον επισκεφθείς χειμώνα που το τζάκι είναι αναμένο και ζεσταίνει ωραία τον χώρο. Στον Στέλιο θα πας όταν έχεις όρεξη για κρέας και όταν λέμε κρέας εννοούμε ζουμερά παϊδάκια αλλά και αρνάκι ψητό που λιώνει στο στόμα. Τώρα αν είσαι από αυτούς που δεν τρώνε αρνί, προτίμησε το καλοψημένο κοντοσούβλι ή τη μοσχαρίσια μπριζόλα και, φυσικά, μην παραλείψεις να συνοδεύσεις το κρέας σου με τραγανές τηγανητές πατάτες. Σημείωσε ότι το κατάστημα λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή και ενώ τις καθημερινές μπορεί να βρεις σχετικά εύκολα τραπέζι, τα Σαββατοκύριακα καλό είναι να μην ξεκινήσεις αν δεν έχεις κάνει κράτηση (Μ.Σ.).
Στέλιος χωριάτικη ταβέρνα. Λεωφ. Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ. 210-98.88.324
Άγιος Μερκούριος, Βαρυμπόμπη
Για εσένα που είσαι «του βουνού» και αναζητάς καλές ταβέρνες χωρίς να υπολογίζεις τα λίγα παραπάνω χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να διανύσεις, το εξοχικό κέντρο Άγιος Μερκούριος στη Βαρυμπόμπη θα μιλήσει στην καρδιά σου. Η αλήθεια είναι ότι πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 η περιοχή εκεί ήταν πραγματικά επίγειος παράδεισος, ωστόσο ακόμη και αν το αποτύπωμά τους είναι ακόμη έντονο, αυτό δεν σταματάει τους καλοφαγάδες από το να ανεβαίνουν μέχρι εκεί, ειδικά τα Σαββατοκύριακα όπου για να βρεις τραπέζι είτε θα είσαι πολύ τυχερός, είτε πολύ υπομονετικός - το να βρεις μια ουρά σε όλο το μήκος της σκάλας που ανεβαίνει από το πάρκινγκ μέχρι το εστιατόριο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πολλοί επιλέγουν να καθίσουν στη βεράντα του, με θέα την Αθήνα «πιάτο», αλλά και η άνετη σάλα του με το τζάκι είναι εξίσου καλή επιλογή. Όσο για το τι θα φας εδώ, ξεκίνησε με τυροπιτάρι σερβιρισμένο με μέλι που είναι από τα πιο κλασικά ορεκτικά τους, χωριάτικη σαλάτα και ψητά μανιτάρια και για κυρίως επίλεξε ψητά κρεατικά. Στο μενού θα βρεις από παϊδάκια μέχρι tomahawk, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την αρνάδα ή αλλιώς φιλεταρισμένο αρνίσιο μπούτι, ψητό στα κάρβουνα, που είναι ζουμερό και πεντανόστιμο (Μ.Σ.).
Άγιος Μερκούριος. Α' Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ. 210-81.69.617