Στη Στοκχόλμη σήμερα δημιουργούνται νέες «foodie» γειτονιές, όπως η Slakthusområdet, ενώ το Aira, το Frantzén και άλλα εστιατόρια με αστέρια Michelin παραμένουν δυνατά. Επίσης, τα εστιατόρια γεμίζουν με κόσμο που βγαίνει κάθε ώρα της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά κορυφαία σημεία ανάλογα με τα γούστα και την περίσταση - για πιο γκουρμέ καταστάσεις, value for money επιλογές αλλά και προτάσεις για εξόδους της τελευταίας στιγμής που δεν έχεις φροντίσει να κάνεις κράτηση.
Για κρεατικά: Sperling & Co
Το πρώτο από δύο νέα grill restaurants στη συνοικία Stureplan είναι το Sperling & Co, μία μπρασερί με στυλ Νέας Υόρκης, ξύλινους επενδεδυμένους τοίχους και λευκά τραπεζομάντιλα και στην κουζίνα τον σεφ Michael Andersson, νικητή του βραβείου «σεφ της χρονιάς» της Σουηδίας το 2024, που είναι κάτι σαν σταρ στη χώρα.
Τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις περιλαμβάνουν φιλέτο μοσχαριού, ένα porterhouse ψημένο σε ανοιχτή κουζίνα πάνω σε κάρβουνα σουηδικής σημύδας για πιο έντονη γεύση, ενώ για όσους δεν προτιμούν το κρέας, υπάρχει ένα εξαιρετικό μανιτάρι ποικιλία lion’s mane που απαιτεί τρεις ημέρες προετοιμασίας.
Sturegatan 6, Στοκχόλμη, sperlingco.se
Για ψάρι εκεί που τρώει η σουηδική ελίτ: Wedholms Fisk
Ίσως το πιο αναγνωρισμένο εστιατόριο θαλασσινών της πόλης, το Wedholms Fisk βρίσκεται στο κέντρο της Στοκχόλμης, δίπλα στο πάρκο Berzelii, με θέα στα σκάφη κατά μήκος του λιμανιού. Αποτελεί κορυφαία επιλογή για την οικονομική και επιχειρηματική ελίτ της Σουηδίας από τότε που άνοιξε πριν από 40 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο κλασικός χώρος του συνεχώς εξελίσσεται. Αν τύχει και πας εκεί μεσημέρι, το πιο πιθανό είναι ότι θα πετύχεις πολλούς Σουηδούς με τα κοστούμια τους, που το επισκέπτονται απευθείας μετά το γραφείο.
Η έμφαση στο μενού δίνεται φυσικά στο ψάρι και τα θαλασσινά, με κορυφαία πιάτα το φρικασέ από γλώσσα, τα χτένια και τον αστακό σε σάλτσα σαμπάνιας. Σημείωσε επίσης, ότι στο Wedholms Fisk η λίστα κρασιών και κοκτέιλ είναι εκτενής και ενημερωμένη.
Να ξέρεις όμως ότι οι τιμές είναι αρκετά τσουχτερές, γι’ αυτό μην το επιλέξεις αν δεν δεις πρώτα ότι σου βγαίνει το budget.
Arsenalsgatan 1, Στοκχόλμη, τηλ. +46 8 611 78 74, wedholmsfisk.se,
Για πιο οικονομικό φαγητό: Hantverket
Ανοιχτό από το 2016, το Hantverket βρίσκεται στο προάστιο Östermalm, ακριβώς δίπλα στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Στοκχόλμης. Το εσωτερικό του είναι κομψό, αλλά ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα ζεστή και ανεπιτήδευτη. Ο σεφ Stefan Ekengren έχει επιμεληθεί ένα μενού με εποχικά, τοπικά υλικά και δημιουργικές εκδοχές της σκανδιναβικής κουζίνας.
Στα ορεκτικά περιλαμβάνονται καναπεδάκια με μείγμα γαρίδας, ενώ στα κυρίως πιάτα θα βρεις μεταξύ άλλων ταρτάρ μοσχαριού με μαριναρισμένα πράσα, πέστροφα σοτέ με βούτυρο και σπιτικό λουκάνικο με μείγμα κρέατος από χοιρινό και αρνί, με λάχανο μαγειρεμένο με άνηθο. Η λίστα κρασιών είναι πολύ μεγάλη, με έμφαση στους αμπελώνες της Ευρώπης.
Sturegatan 15, Στοκχόλμη, τηλ. +46 8 121 321 60, restauranghantverket.se/om-oss
Για κάτι της τελευταίας στιγμής, χωρίς κράτηση: Noema
Από τότε που άνοιξε πριν δύο χρόνια, το Noema έχει καθιερωθεί ως χαλαρή εναλλακτική στο Stureplan. Βρίσκεται στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, σε μία γειτονιά που εξελίσσεται γρήγορα σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γαστρονομικούς προορισμούς της Στοκχόλμης.
Η ατμόσφαιρα εκεί είναι χαλαρή και ο χώρος ευρύχωρος. Συνήθως μπορεί να πάει κάποιος χωρίς κράτηση, γι’ αυτό και το Noema είναι δημοφιλές για χαλαρές εξόδους. Το μενού του δίνει έμφαση στο κρέας και περιλαμβάνει επιλογές όπως μεδούλι και rib eye.
Birger Jarlsgatan 64, Στοκχόλμη, τηλ. +46 8 32 10 00, noemastockholm.se
Για πίτσα: Babette
Ποιος θα το πίστευε ότι η Στοκχόλμη θα γινόταν προορισμός για πίτσα; Κι όμως, αυτή είναι η ειδικότητα του Babette. Εκεί μπορείς να βρεις από μία απλή πίτσα με ντομάτα, μέχρι πιο ενδιαφέροντα toppings, όπως κολοκύθα, gorgonzola και τσίλι. Σημείωσε όμως ότι λειτουργεί και ως μπιστρό με υπέροχα μικρά πιάτα, ενώ και η λίστα των κρασιών είναι ιδιαίτερα δυνατή.
Roslagsatan 6, Στοκχόλμη, τηλ. +46 8 509 022 24, babette.se
Πηγή: The Washington Post