Ήξερες πως το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως μετά το νερό; Ξεπερνάει ακόμα και τον καφέ και τα αναψυκτικά και η κατανάλωσή του υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια φλιτζάνια κάθε μέρα. Η δημοφιλία του οφείλεται στην πολιτισμική του σημασία, τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων και τις γνωστές και επιστημονικώς αναγνωρισμένες ευεργετικές του ιδιότητες.

Τι είναι τα specialty teas 

Speciality Teas

Τα specialty teas αποτελούν την κορυφή της ποιότητας στον κόσμο του τσαγιού. Πρόκειται για μοναδικά είδη τσαγιού που ξεχωρίζουν για την προέλευση, τη μέθοδο καλλιέργειας, τη συγκομιδή και την επεξεργασία τους. Σε αντίθεση με τα μαζικά παραγόμενα τσάγια, τα specialty teas καλλιεργούνται σε μικρές φάρμες ή οικογενειακά κτήματα, συχνά σε συγκεκριμένες περιοχές με ιδιαίτερο μικροκλίμα και ιδιαίτερες συνθήκες, για παράδειγμα σκίαση.

Η ποιότητά τους βασίζεται σε αυστηρά πρότυπα. Οι ποικιλίες αυτές συλλέγονται με το χέρι, συνήθως την άνοιξη, όταν τα φυλλαράκια είναι πιο φρέσκα και αρωματικά. Η επεξεργασία γίνεται με προσοχή ώστε να διατηρηθεί το φυσικό άρωμα και η γεύση του τσαγιού. Μπορεί να είναι λευκό, πράσινο, oolong, μαύρο ή pu-erh, με κάθε κατηγορία να προσφέρει διαφορετικές νότες και αρώματα.


Το τσάι γίνεται εμπειρία 

Η κατανάλωση specialty tea δεν είναι απλώς μια καθημερινή συνήθεια, αλλά μια εμπειρία. Οι λάτρεις του είδους το αντιμετωπίζουν όπως οι γνώστες του κρασιού ή του καφέ: παρατηρούν το χρώμα, την υφή, το άρωμα και την επίγευση. Κάθε γουλιά είναι ένα ταξίδι στις πλαγιές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας ή της Σρι Λάνκα.

Τα specialty teas έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν αυθεντικές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας επιλογές. Επιπλέον, συχνά συνοδεύονται από ιστορίες παραγωγών και παραδόσεις που ενισχύουν τον δεσμό με το προϊόν.

Τελικά, επιλέγοντας specialty teas, επενδύουμε στην ποιότητα, στη βιωσιμότητα και στην απόλαυση ενός ροφήματος που συνδυάζει γεύση, υγεία, αλλά και πολιτισμό.