Σίγουρα αυτή την περίοδο έχεις πετύχει, είτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, είτε στους πάγκους της λαϊκής, ένα πορτοκαλί φρούτο που το σχήμα του θυμίζει λίγο ντομάτα, το οποίο πολλοί δεν ξέρουν τι είναι. Πρόκειται για τον λωτό, ο οποίος είναι φρούτο του φθινοπώρου και του χειμώνα, έχει γλυκιά γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία.
Τι κι αν προέρχεται από την Ασία, έχει μπει για τα καλά στη μεσογειακή διατροφή και απόδειξη είναι το γεγονός ότι πλέον τον βλέπουμε παντού στο εμπόριο.
Όπως τα περισσότερα φρούτα, ο λωτός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες που ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, ενώ βοηθούν και στον κορεσμό - πολύ σημαντικό για όσους ενδιαφέρονται για τη διαχείριση του βάρους τους -, αλλά και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ο λωτός περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο και πολυφαινόλες. Τα συστατικά αυτά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Ένας μόνο λωτός καλύπτει μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την καλή όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά και την υγεία του δέρματος, βοηθώντας στην πρόωρη γήρανση. Ακόμη, το β-καροτένιο που περιέχει μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α, προσφέροντας φυσική προστασία απέναντι σε λοιμώξεις και δερματικές φθορές.
Δεν τελειώσαμε όμως εδώ. Ο λωτός περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, ενός βασικού ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού και μυϊκού συστήματος. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και στη διατήρηση υγιούς καρδιακού παλμού.
Πού μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις
Σημείωσε ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή, καθώς πρέπει να ωριμάσει περισσότερο, ώστε να μην έχει στυπτική γεύση η οποία μειώνεται όσο ωριμάζει το φρούτο και αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας του το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη γλυκιά γεύση.
Μπορείς να τον καταναλώσεις με πολλούς τρόπους, από σαλάτες, μέχρι smoothies, στο γιαούρτι, σε γλυκά και βέβαια σκέτο, ως φρούτο.
Και λίγη ιστορία...
Στην πατρίδα του, την Κίνα, ο λωτός ονομαζόταν μήλο της Ανατολής, ενώ οι αρχαίοι λαοί το είχαν ονομάσει «τροφή των θεών», λόγω της λεπτής και χαρακτηριστικής γεύσης του.
Στα αρχαία κείμενα, όπως στην Οδύσσεια, ο «λωτός» αναφέρεται ως καρπός που προξενούσε γλυκιά λησμονιά και ευφορία σε όσους τον έτρωγαν, όπως συνέβη άλλωστε και στους συντρόφους του Οδυσσέα που δεν άντεξαν και τον δοκίμασαν (αν και πιθανότατα αφορούσε άλλο φυτό). Αυτό ενίσχυσε τον μύθο του ως κάτι ξεχωριστό, σχεδόν μαγικό.