Κάθε τόπος στην Ελλάδα κρύβει τις δικές του τοπικές, παραδοσιακές συνταγές, γεμάτες αρώματα, γεύση και ιστορία. Τα νησιά των Κυκλάδων δε, μας χαρίζουν πλούσια τοπική γαστρονομία, με αλμυρά και γλυκά εδέσματα που οι ντόπιοι τιμούν ακόμη και ετοιμάζουν με μεράκι και αγάπη για τις ρίζες τους. 

Έτσι κάνουν και στη Φολέγανδρο, όπου βρέθηκε η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα». Το άγριο και βραχώδες τοπίο της Φολεγάνδρου σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό και μια εμπειρία κυκλαδίτικης ομορφιάς που μένει αξέχαστη, ακόμα και για τους ξένους επισκέπτες που την επισκέπτονται ξανά και ξανά. 

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργος Κουρδής ανακάλυψαν την άγρια ομορφιά της, περιηγήθηκαν στα πλακόστρωτα της Χώρας, ανέβηκαν στον βράχο της Παναγίας, γεύτηκαν τις τοπικές λιχουδιές και γνώρισαν τους ανθρώπους της. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Γαβαλάς σύστησε στους παρουσιαστές όχι μία, αλλά τρεις παραδοσιακές πίτες του νησιού. Ο λόγος για την καλασούνα, την αλμυρή πίτα η οποία φτιάχνεται με το τοπικό τυρί το σουρωτό και κρεμμύδι, τη γλυκιά τυρόπιτα που φτιάχνουν με μυζήθρα και μέλι και βέβαια, την πιο ιδιαίτερη, την καρπουζένια, μία πίτα που φτιάχνεται με αλεύρι, καρπούζι, ζάχαρη και γαρνίρεται με μέλι και μπόλικο σουσάμι. 

Οι παρουσιαστές βέβαια έσπευσαν να δοκιμάσουν την τρίτη και πιο ιδιαίτερη πίτα, αυτή με το καρπούζι και, όπως ανέφεραν έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ελαφριά γεύση της. 


Η γεύση της καρπουζένιας και πού αλλού φτιάχνεται 

Ζουμερή, γλυκιά και σουσαμένια, η καρπουζένια (ή καρπουζόπιτα) εκτός από τη Φολέγανδρο φτιάχνεται και στη Μήλο. Κυρίαρχη σε αυτή την πίτα είναι η σάρκα του καρπουζιού, που ενώνεται με θυμαρίσιο μέλι, ζάχαρη, αλεύρι, κανέλα σε κάποιες περιπτώσεις και ελαιόλαδο. Και βέβαια, το σουσάμι.

Σε ορισμένα μέρη προσθέτουν επίσης ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Η καρπουζένια τρώγεται για γλυκό σνακ, για επιδόρπιο, ακόμη και για πρωινό.