Είτε φτιάχνεις μια σάλτσα ντομάτας που σιγοβράζει αργά, είτε ένα αλμυρό stir-fry, το σκόρδο είναι ένα αναντικατάστατο υλικό στην κουζίνα. Ωστόσο, το καθάρισμα των λεπτών φλοιών του μπορεί να είναι μια ενοχλητική διαδικασία, ειδικά αν δουλεύεις με μεγάλες ποσότητες ή απλώς μισείς την κολλώδη και... μυρωδάτη αίσθηση που αφήνουν μετά στα δάχτυλα. 

Με τόσες πολλές μεθόδους - από απλές τεχνικές με το μαχαίρι, έως viral hacks και έξυπνα εργαλεία - είναι δύσκολο να ξέρεις ποια είναι η πιο αποτελεσματική. Υπάρχει όμως μια μέθοδος σύμφωνα με τον Oliver Lange, corporate executive chef στο Next Door στη Νέα Υόρκη που σε βγάζει πάντα από τη δύσκολη θέση. 

Η μέθοδος «σπάσε και καθάρισε» δεν έχει αντίπαλο

Καθαρισμός σκόρδου

Η απλότητα και η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής την καθιστούν αγαπημένη ανάμεσα στους σεφ. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι γρήγορη, αποδοτική και βοηθάει, ώστε να ξεκινήσει όσο πιο σύντομα το πραγματικό μαγείρεμα και να μειωθεί η προετοιμασία των υλικών. Στην ουσία, ξεχωρίζεις τα σκόρδα από τις σκελίδες με τα χέρια σου και στη συνέχεια πατάς κάθε ολόκληρη σκελίδα με την επίπεδη πλευρά του μαχαιριού. Μετά από αυτό, ο φλοιός φεύγει αμέσως, κι εσύ κόβεις μόνο τη μικρή άκρη της ρίζας. Το σκόρδο είναι έτοιμο για να το ψιλοκόψεις. Μπορείς επίσης να αφαιρέσεις τη ρίζα πριν το πατήσεις. 

Παρόλο που η μέθοδος αυτή είναι εύκολη, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις το σωστό εργαλείο. Ένα μαχαίρι κατάλληλου μεγέθους το οποίο σου προσφέρει έλεγχο, είναι ιδανικό. 

Η μέθοδος του κουνήματος είναι χρήσιμη για πολλές σκελίδες

Αν έχεις πολλές σκελίδες για καθάρισμα, αν ξεκινήσεις να τις κάνεις μία - μία, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Γι' αυτό χρειάζεται να ξέρεις τη μέθοδο του «κουνήματος». Βάζεις τις σκελίδες σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ, τοποθετείς ένα δεύτερο μπολ από πάνω ανάποδα σαν καπάκι και κουνάς για 30 δευτερόλεπτα. Μπορεί να σου φανεί μπελάς, αλλά όταν έχεις μεγάλη ποσότητα σε σκελίδες, εξοικονομείς σίγουρα χρόνο. 

Για παράδειγμα, ο Eric JaeHo Choi, σεφ και συνιδιοκτήτης του C as in Charlie στη Νέα Υόρκη, επιλέγει πάντα τη μέθοδο του κουνήματος όταν καθαρίζει πάνω από πέντε ή έξι σκελίδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι χωρίς αμφιβολία ο ταχύτερος τρόπος να καθαρίσεις πολλές σκελίδες χωρίς να κολλάνε τα δάχτυλα σου, ενώ το μυστικό βρίσκεται στο ελαφρύ πάτημα των σκελίδων στην αρχή. Αν δεν έχεις μεταλλικά μπολ, οποιοδήποτε ανθεκτικό δοχείο με ασφαλές καπάκι κάνει τη δουλειά.

Χρήσιμες συμβουλές προετοιμασίας

  • Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκο σκόρδο σε θερμοκρασία δωματίου, οι φλούδες έχουν μαλακώσει και είναι πιο εύκολες στο ξεφλούδισμα.
  • Ξεκίνα πάντα με σφικτούς, στεγνούς βολβούς, καθώς το πιο παλιό σκόρδο μπορεί να είναι πιο δύσκολο στο καθάρισμα και πιο πικρό όταν μαγειρευτεί.
  • Καθαρίζεις με το χέρι όταν απαιτείται ακρίβεια. Ειδικά αν θέλεις καθαρές άκρες και άθικτη υφή για ομοιόμορφο κόψιμο και σωστό μαγείρεμα.
  • Το ζεστό νερό μαλακώνει τις φλούδες και εμποδίζει τα δάχτυλα να κολλάνε.

Μέθοδοι καθαρίσματος σκόρδου που πρέπει να αποφύγεις

  1. Καλό είναι να μη βάλεις το σκόρδο σε νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό, μέχρι να μαλακώσει η φλούδα, παρότι πολλοί το κάνουν. Δουλεύει, αλλά δεν διατηρεί τη φρέσκια γεύση του σκόρδου.
  2. Το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων πριν το καθάρισμα είναι μια ακόμη μέθοδος που είναι προτιμότερο να αποφευχθεί. Μπορεί να δουλέψει, αλλά είναι πιθανό οι σκελίδες να γίνουν πολύ μαλακές ή να αρχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά, κάτι που επηρεάζει τη γεύση και την υφή του σκόρδου.