Το εστιατόριο Eleven Madison Park που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αποτελεί παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό, με υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του The World’s 50 Best Restaurants και με 3 αστέρια Michelin. Για να βρεις τραπέζι σε αυτό χρειάζεται να έχεις κάνει κράτηση πολύ νωρίτερα, ενώ για ένα μενού 6 ή 9 πιάτων θα χρειαστεί να πληρώσεις από 285 μέχρι 365 δολάρια.
Επομένως, μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος του σοκ που προκλήθηκε όταν ο σεφ του εστιατορίου, Daniel Humm, ανακοίνωσε πριν 4 χρόνια ότι όλο το μενού του εστιατορίου από «συμβατικό» που ήταν στην αρχή, γίνεται αποκλειστικά plant-based. Αφαίρεσε τελείως τα ζωικά προϊόντα από τις επιλογές του και όλα τα πιάτα βασίζονταν σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μανιτάρια, δημητριακά κ.α.
Πολλοί είχαν συγχαρεί τον σεφ τότε για την τόλμη του και το γεγονός ότι κατάφερε να αποδείξει πως μπορούν να υπάρξουν εξίσου νόστιμα vegan fine dining πιάτα, ισάξια με εκείνα που περιέχουν κρέας, ψάρι ή τα παράγωγά τους.
Μέσα στον Αύγουστο που πέρασε όμως, ο σεφ Daniel Humm ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό του εστιατορίου στο Instagram ότι: «Καθώς πλησιάζω την 20ή μου επέτειο στο EMP, αποφάσισα ότι είναι καιρός για αλλαγή ξανά. Από τις 14 Οκτωβρίου του 2025, θα εντάξουμε τη νέα μας γαστρονομική γλώσσα σε ένα μενού που θα αγκαλιάζει την επιλογή. Θα προσφέρουμε, φυσικά, ένα φυτικό μενού, αλλά και επιλεγμένα ζωικά προϊόντα σε ορισμένα πιάτα – ψάρι, κρέας και, ναι, την πάπια μας με γλάσο μελιού και λεβάντας».
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έφερε πολλές αντιδράσεις στα σχόλια της δημοσίευσης, με πολλούς να δείχνουν την απογοήτευσή τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πισωγύρισμα που έχει μόνο οικονομικό στόχο και δεν αφορά καθόλου έναν ηθικό τρόπο σκέψης.
Το ακριβές μενού θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου, ενώ κρατήσεις μπορούν να γίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου.