Όλα τα μαχαίρια, ανεξαρτήτως μάρκας, με τον καιρό στομώνουν και αν τα χρησιμοποιείς σε αυτή την κατάσταση είναι πολύ πιθανό να σου γλιστρήσουν την ώρα που κόβεις κάτι, με κίνδυνο να τραυματιστείς. Γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο να τα διατηρείς κοφτερά. Συν του ότι ένα μαχαίρι σε καλή κατάσταση σε βοηθάει να κόβεις τα υλικά με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ακονιστήρι, μασάτι ή πέτρα

Τα οικιακά μαχαίρια είναι εύκολο να τα ακονίσεις στο σπίτι και για να τα καταφέρεις υπάρχουν τρεις εναλλακτικές τεχνικές. Η πρώτη επιβάλει τη χρήση ενός ακονιστηρίου. Στην αγορά μπορείς να βρεις είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρικά ακονιστήρια μαχαιριών, τα οποία συνήθως διαθέτουν δύο υποδοχές - μία για ελαφρύ και μία για πιο έντονο ακόνισμα. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Ακόνισμα μαχαιριών

Η δεύτερη επιλογή είναι το μασάτι - η μεταλλική ράβδος πάνω στην οποία μπορείς να ακονίσεις τα μαχαίρια σου. Για να το πετύχεις, τοποθετείς τη λαβή της λεπίδας του μαχαιριού στην άκρη της ράβδου, υπό ελαφρά γωνία (περίπου 20 μοιρών). Σέρνεις το μαχαίρι προς τα κάτω και κατά μήκος της ράβδου και επαναλαμβάνεις για τέσσερις φορές από την κάθε πλευρά του μαχαιριού. Εδώ δεν χρειάζεται βιασύνη στις κινήσεις, προσπάθησε να διατηρείς την κλίση του μαχαιριού και να σέρνεις όλη τη λεπίδα κατά μήκος της ράβδου, από τη λαβή έως τη μύτη, για να ακονιστεί σωστά.

Τέλος, για πιο «επαγγελματικό» αποτέλεσμα, υπάρχουν οι πέτρες ακονίσματος, που ωστόσο απαιτούν ιδιαίτερη γνώση στην επιλογή και στον χειρισμό τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέτρες νερού, τις οποίες μουλιάζεις σε νερό πριν τη χρήση τους και πέτρες λαδιού τις οποίες πρέπει να λαδώσεις πριν το ακόνισμα. Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν διαφορετικές βαθμίδες (grit) για να επιλέξεις, ανάλογα με το πόσο στομωμένο είναι το μαχαίρι.

Μόλις επιλέξεις την πέτρα που ταιριάζει στις ανάγκες σου, ακουμπάς τη μύτη του μαχαιριού κάτω δεξιά και με μία ελαφριά κλίση το ανεβάζεις επάνω αριστερά και διαγώνια, ώστε να περάσεις όλη την επιφάνεια από την πέτρα.

Σημείωσε ότι αν τα μαχαίρια σου έχουν στομώσει πολύ, τότε ίσως πρέπει να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία για να τα ακονίσει.

Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη πρακτική είναι να ακονίζεις τακτικά τα μαχαίρια σου, ώστε να τα διατηρείς κοφτερά. Αν βάλεις στόχο να τα ακονίζεις κάθε δύο μήνες, τότε θα παραμένουν σε άριστη κατάσταση για περισσότερο.