Πλώρη για τη Μεσσηνία και το πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Costa Navarino έβαλε ο - μάλλον ασταμάτητος - Αλέξανδρος Τσιοτίνης και το βραβευμένο με αστέρι Michelin, CTC Urban Gastronomy, που μας συστήθηκε για πρώτη φορά στα Ιλίσια πριν από 10 χρόνια και συνεχίζει την πορεία του στον Κεραμεικό. 

Ο σεφ που το τελευταίο διάστημα δεν παύει να μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις - όπως το άνοιγμα του Ortsag, του δικού του μπεργκεράδικου στον Κεραμεικό, που γρήγορα έγινε viral - θα αναλάβει όχι ένα, αλλά τρία γαστρονομικά projects στο Navarino Dunes.

Βασικός πυλώνας του εγχειρήματος θα είναι το εστιατόριο Parafrasi by CTC, το οποίο θα μεταφέρει όλη τη φιλοσοφία του διάσημου εστιατορίου της Αθήνας στη μεσσηνιακή γη. Ο τίτλος του εστιατορίου δε, προέρχεται από το concept, σύμφωνα με το οποίο το μενού που θα παρουσιάζεται βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, οι οποίες «παραφράζονται» με σύγχρονες πινελιές και τεχνικές και βέβαια τη δημιουργική ματιά και την εμπειρία του σεφ. Φυσικά, τα πιάτα εμπνέονται και από την τοπική κουζίνα και βασίζονται σε πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. 

Όπως λέει άλλωστε και ο ίδιος ο σεφ στο βίντεο που δημοσιεύθηκε, «Η Μεσσηνία για έναν σεφ είναι τόπος έμπνευσης και δημιουργίας. Τα προϊόντα της αφηγούνται ιστορίες. Στο Costa Navarino, τιμούμε την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Μεσσηνίας και φέρνουμε την παράδοση στο σήμερα με δημιουργικό τρόπο. Πίσω από όλα κρύβεται η φιλοσοφία του εστιατορίου CTC αλλά και η δέσμευση του Costa Navarino για τη βιωσιμότητα». 

«Στα νέα εστιατόρια, αξιοποιούμε στο έπακρο την πρώτη ύλη και εφαρμόζουμε τη λογική της nose-to-tail γαστρονομίας», συμπληρώνει. Η βιωσιμότητα, επομένως, είναι μία βασική αρχή που έρχεται να φέρει και στο Navarino Dunes ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Με άλλα λόγια, Costa Navarino version του CTC αποτελεί μία πιο παραδοσιακή εκδοχή, με fine dining twists.

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης τονίζει ότι «όταν οι Έλληνες λένε εστιατόριο, εννοούν καφενείο, ταβέρνα ή σουβλατζίδικο». Γι αυτό και εκτός από το Paraphrasis by CTC, ο σεφ θα μπει σε ακόμη πιο ελληνικά και πατροπαράδοτα μονοπάτια, μέσα από το Souvlakerie, στο οποίο όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα κάνει, αλλά και το Kafeneio, που βασίζεται σε παραδοσιακές γεύσεις καφενείου, όπως ελληνικοί μεζέδες, που πλέον θα έχουν το στίγμα του. 

Λίγα λόγια για τον σεφ 

O Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι σεφ και ιδιοκτήτης του CTC,  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η αγάπη του για τη γαστρονομία τον οδήγησε στην Palmier Academy, ενώ παράλληλα με τις σπουδές του μαθήτευσε και στην κουζίνα του διάσημου εστιατορίου Hytra. Ξεκίνησε από μικρή ηλικία να συνεργάζεται με αναγνωρισμένα εστιατόρια στον κόσμο όπως τα Epicure με 3 Michelin, Arpége και Astrance με επίσης 3 Michelin το καθένα. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2010, ανέλαβε το εστιατόριο Περιβόλι στη Σαντορίνη και στη συνέχεια διετέλεσε Executive Chef του ξενοδοχείου Elounda Peninsula στην Κρήτη για 3 χρόνια. Το 2015 κατέκτησε την 1η θέση για τη ζώνη της Μεσογείου στον διεθνή διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef of the Year, με το πιάτο του «Ρίζες της Ελλάδας». Επρόκειτο ωστόσο για χρονιά – ορόσημο, αφού τότε δημιουργήθηκε και το CTC, το οποίο δεν είχε μενού, αλλά καλούσε τους επισκέπτες να αφεθούν στα χέρια του σεφ και απλά να του αναφέρουν αν θέλουν να δοκιμάσουν 3-6 ή 9 πιάτα. 

Μέχρι σήμερα, το CTC παρουσιάζει το «Τυφλό Μενού Γευσιγνωσίας» 11 σταδίων, το οποίο στοχεύει να μας συστήσει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας.