Καθώς το κόστος του κακάο εκτοξεύεται και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να δημιουργήσουν «σοκολάτα» χωρίς καθόλου κακάο.

Μία από αυτές είναι η βρετανική Win-Win, που παρουσιάζει το Waim! bar, ένα vegan υποκατάστατο του γνωστού προϊόντος της, Daim bar. Σε αυτό, αντί για σπόρους κακάο, χρησιμοποιεί δημητριακά και όσπρια με βασικό συστατικό το ρύζι, ώστε να πετύχει την ίδια γεύση, υφή και το χαρακτηριστικό «λιώσιμο» της σοκολάτας. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει βήματα όπως ζύμωση και καβούρδισμα, παρόμοια με την παραδοσιακή παραγωγή κακάο.

«Αν χρησιμοποιείς σοκολάτα σήμερα, βρίσκεσαι σε κρίση», δήλωσε στον Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάρκ Γκόλντερ, εξηγώντας ότι οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια και πολλές μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Η Win-Win δεν είναι βέβαια η μόνη. Η γερμανική Planet A Foods (με το brand ChoViva) φτιάχνει σοκολάτα από βρώμη και ηλιόσπορους, με 90% λιγότερες εκπομπές άνθρακα και κατανάλωση νερού σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή. Η Voyage Foods στην Καλιφόρνια χρησιμοποιεί κουκούτσια σταφυλιού, πρωτεΐνη ηλίανθου και βούτυρο shea, έχοντας ήδη προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Ακόμη και η ελβετική Barry Callebaut πειραματίζεται με σοκολάτα που καλλιεργείται σε εργαστήριο από κύτταρα του φυτού του κακάο.

Ταυτόχρονα, εταιρίες - κολοσσοί όπως οι McVitie’s και Nestlé άλλαξαν τις συνταγές τους, χρησιμοποιώντας «επίγευση» και γεύση σοκολάτας αντί για πραγματικό κακάο, προκειμένου να μειώσουν το κόστος.

Οι επιστήμονες βλέπουν αυτές τις καινοτομίες ως σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής διατροφής Τιμ Σπέκτορ, τα νέα προϊόντα δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο υγιεινά: το κακάο περιέχει πολύτιμες βιοενεργές ενώσεις (όπως φλαβανόλες) που ωφελούν την καρδιά και το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που οι εναλλακτικές εκδοχές δεν αναπαράγουν απαραίτητα.

Μήπως η σοκολάτα βρίσκεται σε μια.... ιστορική μετάβαση;