Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα δεν λέμε; Η φράση αυτή ίσως να περιέχει μία δόση υπερβολής, παρότι διαχρονική, αλλά έχει και μεγάλη σύνδεση με την πραγματικότητα. 

Η αλήθεια είναι ότι το μήλο είναι ένας μικρός διατροφικός «θησαυρός», γεμάτος πολύτιμα συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό σε πολλαπλά επίπεδα. Περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη Α και β-καροτένιο για υγιές δέρμα και όραση. 

Το μεγαλύτερο ατού του μήλου βέβαια, είναι ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που ρυθμίζουν τη χοληστερίνη και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, βοηθούν στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή του μήλου (όπως η κερκετίνη) προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, το μήλο περιέχει κάλιο για τη ρύθμιση της πίεσης, μαγνήσιο και φυσικά σάκχαρα που προσφέρουν ήπια, σταθερή ενέργεια.

Εκτός από όλα αυτά, πρόκειται για ένα αγαπημένο φρούτο που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, οπότε και είναι η εποχή του. Υπάρχει όμως ιδανική ώρα μέσα στη μέρα για να το καταναλώσουμε;

Το πρωί 

Τα μήλα περιέχουν φυσικά σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη, γλυκόζη και σακχαρόζη) που προσφέρουν ήπια, σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού, ώστε να μην πεινάμε ξεκινώντας τη μέρα. Το πρωί λοιπόν η κατανάλωση μήλου είναι ιδανική!

Πριν το μεσημεριανό φαγητό 

Οι φυτικές ίνες (κυρίως η πηκτίνη) που έχει το μήλο απορροφούν νερό και «φουσκώνουν» στο στομάχι. Έτσι, αν το φας περίπου 15-20 λεπτά πριν το γεύμα, νιώθεις πιο γρήγορα χορτάτος και τελικά τρως λιγότερο.

Παράλληλα, σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων του κυρίως γεύματος, μειώνοντας τα «σκαμπανεβάσματα» του σακχάρου και την απότομη πείνα που μπορεί να έρθει μετά.

Τέλος, το μήλο περιέχει ήπια οξέα και ένζυμα που προετοιμάζουν το στομάχι και το έντερο για τη διαδικασία της πέψης.

Ως ελαφρύ σνακ μετά το βραδινό γεύμα 

Αν είσαι από αυτούς που σε ταλαιπωρεί η βραδινή λιγούρα για γλυκό στον καναπέ μετά το φαγητό, ένα μήλο είναι ιδανική λύση.

Πρόσθεσε του λίγη κανέλα, ίσως λίγο φυστικοβούτυρο ή μέλι και θα έχεις μία υγιεινή επιλογή, αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα σνακ.