Την Μ. Πέμπτη σύμφωνα με την παράδοση βάφουμε κόκκινα αυγά. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί κι άλλα χρώματα, είτε με βαφές του εμπορίου είτε με φυσικά χρώματα από υλικά που μπορεί να έχουμε όλοι σπίτι μας. 

Κάτι λοιπόν που ίσως να μη γνωρίζεις είναι ότι υπάρχουν κότες που γεννούν έτοιμα χρωματιστά αυγά από τη φύση τους. Οι Araucana και Ameraucana για παράδειγμα είναι διάσημες για τα γαλάζια αυγά τους, τα οποία φημολογείται ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Αν παρατηρήσεις τις συγκεκριμένες κότες, φαίνεται ότι φορούν σκουλαρίκια στα αυτιά τους, έτσι όπως πέφτουν εκεί οι τούφες από τα πούπουλα.

Ακόμα είναι οι Olive Egger, που γεννούν όπως λέει το όνομά τους, αυγά σε αποχρώσεις του ελαιοπράσινου, ενώ οι Marans κότες χαρίζουν ένα πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, με σκουρόχρωμα καφέ αυγά, που μοιάζουν λες και κάποιος pastry chef μόλις τα δημιούργησε λόγω Πάσχα. 

Πώς προκύπτει το χρώμα του αυγού;

Το βασικό χρώμα του αυγού - άσπρο ή καφέ - καθορίζεται από τα γονίδια της κότας. Όμως κάποιες ράτσες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν χρωστικές στο σώμα τους, οι οποίες καταλήγουν στο κέλυφος κατά τον σχηματισμό του αυγού. Οι κύριες χρωστικές είναι η πορφυρίνη για τις καφέ αποχρώσεις και η μπιλιβερδίνη για τις πράσινες και μπλε αποχρώσεις.

Η διαφορά με τις κότες που κάνουν έγχρωμα αυγά είναι ότι οι χρωστικές τους διεισδύουν σε όλο το πάχος του κελύφους, όχι μόνο εξωτερικά. Γι' αυτό και το γαλάζιο αυγό π.χ. της Araucana είναι μπλε και από μέσα.

Υπάρχει διαφορά στη γεύση ή στη θρεπτική αξία;

Στην πραγματικότητα όχι, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Το χρώμα του αυγού δεν επηρεάζει τη γεύση ή την αξία του. Αυτά εξαρτώνται κυρίως από τη διατροφή της κότας. Αν για παράδειγμα μια κότα τρέφεται με χόρτα και καλαμπόκι, θα κάνει αυγά με έντονο κρόκο, είτε αυτά είναι καφέ είτε μπλε.

Για ένα φυσικό Πάσχα

Η αλήθεια είναι πως αυτά τα αυγά είναι κάπως δυσεύρετα, οπότε είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις και να τα επιλέξεις για να γλιτώσεις το βάψιμο των αυγών σου.