To φαγητό δεν είναι πια όπως το γνωρίζαμε. Είναι από μόνο του τάση, είναι ένα από τα βασικότερα, αν όχι το βασικό υλικό των social media, είναι επαγγελματική δραστηριότητα που ξεφεύγει από την εστίαση και πολλά ακόμη. Οι τάσεις στην κουλτούρα του φαγητού διαδέχονται η μία την άλλη και οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου με την έλευση της νέας χρονιάς προσπαθούν να προβλέψουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν στη διατροφή αλλά και σε ολόκληρο το food culture.

Ε, και εμείς, με βάση όσα βλέπουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε και ψάχνουμε για τις τάσεις που διαμορφώνονται, κάνουμε τις προβλέψεις μας. Τι - και πώς - θα τρώμε λοιπόν το 2025;

Με σύμμαχο τη βιωσιμότητα

Ευτυχώς, η βιωσιμότητα είναι ένα ζήτημα που έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο - αφού πρώτα έχουμε κλονιστεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι πλέον πραγματικά υπαρκτές. Zero waste πρακτικές στην κουζίνα και τη διατροφή φαίνεται πως θα επικρατήσουν ακόμη περισσότερο και πραγματικά ευχόμαστε μία χρονιά με λιγότερα περισσεύματα που καταλήγουν στα σκουπίδια και πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη. 

Food trends 2025


Ποτά χωρίς αλκοόλ

Μπίρες άνευ, κρασιά χωρίς αλκοόλ, αλλά και «αθώα» κοκτέιλ ή αλλιώς, τα γνωστά μας πια mocktails, κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, σε μία προσπάθεια να απολαμβάνουμε λίγο πιο ελεύθερα τα αγαπημένα μας ποτά, χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Και μάλλον ήρθαν για να μείνουν. 

High protein τροφές και healthy φιλοσοφία

Η πρωτεΐνη ίσως να είναι η λέξη που είδες και άκουσες περισσότερο χαζεύοντας τα μενού των all day μαγαζιών της πόλης, των σημείων για πρωινό, αλλά και των καταστημάτων με healthy προϊόντα και φυσικά των συνταγών που κυκλοφόρησαν από διατροφολόγους, food bloggers κλπ. (και εμείς «λυγίσαμε», με το viral cottage wrap, ψέματα δε θα πούμε). Ε, μάλλον θα μας κάνει συντροφιά και θα μας δίνει ενέργεια και τη χρονιά που μόλις μπήκε.


Το κελυφωτό φιστίκι

Σοκολάτες με γέμιση από φιστίκι (ήμαρτον πια με αυτή την Dubai chocolate), γλυκά με φιστίκι, πίτσες και μακαρονάδες με φιστίκι, μπάρες με φιστίκι και πολλά ακόμη. Το ελαιόλαδο είναι σίγουρα ο πράσινος χρυσός, όμως όπως το πάμε σίγουρα και το πράσινο φιστίκι θα γίνει κάτι αντίστοιχο και μάλλον θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε παντού. 

Φυσικά γλυκαντικά 

Σε παρόμοιο διατροφικό mood με το παραπάνω και τη γενικότερη healthy φιλοσοφία που κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος, ο χουρμάς, το μέλι, η μελάσα, η μπανάνα και άλλα φυσικά γλυκαντικά έχουν μπει πια για τα καλά στην καρδιά, την κουζίνα και τα γλυκά που λαχταράμε, αλλά στην πιο υγιεινή εκδοχή τους. 

Food trends 2025


Τα πικάντικα και τα τραγανά 

Πλέον όποιο πιάτο και να παραγγείλεις έξω, ακόμη και μία σούπα, έχει μέσα έστω ένα τραγανό στοιχείο. Ένα topping, μία γαρνιτούρα, κάτι. Το τραγανό στοιχείο είναι μάλλον κάτι που αναζητούμε πολύ τώρα τελευταία - ακόμη και τα ρεβίθια πλέον τα κάνουμε και ψητά στον φούρνο και τα απολαμβάνουμε σαν σνακ αντί για πατατάκια, καθώς βλέπουμε ταινία. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις πικάντικες γεύσεις, με τα αμέτρητα μπαχαρικά που έχουμε διαθέσιμα να προτιμώνται από όλο και περισσότερους, δίνοντας γεύση ακόμη και στις πιο βαρετές συνταγές. 

Food trends 2025

Γενικώς, δύο είναι οι βασικότεροι άξονες (κατά τη γνώμη μας): Το φαγητό μέσα από τη δύναμη των social media και των viral οπτικοακουστικών συνταγών και η στροφή στο healthy - θα παρατήρησες ότι ακόμη και οι ετικέτες πολλών συσκευασμένα προϊόντων πλέον «διαλαλούν» τη healthy ή πρωτεϊνούχα ιδιότητά τους. Για να δούμε, τι θα πετύχουμε λοιπόν;