Υλικά
  • 1½ κιλό μπρόκολο
  • 1-2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1.250 ml νερό ή ζωμό (κότας ή λαχανικών), ζεστό
  • λίγο τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο 
  • λίγο κόλιανδρο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
  • 6-12 φέτες απάκι Κρήτης ή σύγκλινο Μάνης
  • 2 φέτες ψωμί χωριάτικο σε κυβάκια

Λευκό κρασί! Ένα Viognier με διακριτική παρουσία βαρελιού και έντονο αρωματικό χαρακτήρα.
Viognier Κτήμα Παλυβού

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό. 
  2. Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  3. Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό, μέχρι να βράσει και προσθέτουμε τα λαχανικά, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα λαχανικά. 
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ, ώστε να γίνει σαν κρέμα.
  6. Στο μεταξύ, σοτάρουμε το απάκι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και μόλις το βγάλουμε, ρίχνουμε στο τηγάνι τα κυβάκια του ψωμιού να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  7. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και προσθέτουμε ως γαρνιτούρα σε κάθε πιάτο 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι, απάκι και κρουτόν. Πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε, με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για μεγαλύτερη νοστιμιά, στην αρχή του μαγειρέματος, μπορούμε να σοτάρουμε σε λίγο λάδι όλα τα λαχανικά και αφού ρίξουμε τον ζωμό, να συνεχίσουμε το μαγείρεμα όπως περιγράφεται παραπάνω.