
Τα μπατόν σαλέ μεσουρανούσαν τις δεκατετίες του ‘70 και του ‘80 και τα έβρισκες σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της εποχής. Είναι πολύ πιθανό να τα έβλεπες συχνά και στο σπίτι της γιαγιάς σου όταν έβγαζε κέρασμα στους καλεσμένους, τότε ακόμη που δεν ήξερες καν τι ακριβώς είναι. Βέβαια, μπορείς πολύ εύκολα να τα φτιάξεις και στο σπίτι, αφού δεν είναι τίποτα άλλο από αλμυρά κουλουράκια.
Υλικά
για 20-30 κομμάτια
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 ml γάλα
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το πασπάλισμα
- σουσάμι
- μαυροσούσαμο
- αλάτι χοντρό (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα μπατόν σαλέ με λευκό και μαύρο σουσάμι χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και συνεχίζουνε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και λίγο-λίγο το γάλα, εναλλάξ με το αλεύρι (κρατώντας στην άκρη περίπου ½ φλ.). Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να έχουμε μία σχετικά σφιχτή ζύμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε με μικρά κομμάτια, σε μέγεθος καρυδιού.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι και αν θέλουμε το πλάθουμε σε πλεξούδα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το ασπράδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο (ή χοντρό αλάτι).
- Ψήνουμε τα μπατόν σαλέ στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν αρκετά.
- Αφού κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές μέρες.
Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη λίγο τριμμένο τυρί, για πιο έντονη γεύση.