Αλειμμένη στο ψωμί είναι τέλεια για πρωινό αλλά και σαν γέμιση σε αγαπημένα γλυκά όπως πάστα φλώρα, μπισκότα, αρτοσκευάσματα και επικάλυψη σε cheesecake. Είναι επίσης τέλεια επιλογή μαζί με γιαούρτι, πανακότα ή παγωτό βανίλια. 

Μαρμελάδα φράουλας

Υλικά

για 4-5 βαζάκια των 250 ml

  • 1 κιλό φράουλες
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι, μικρό ακέρωτο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα φράουλα, πρώτα πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε στραγγιστήρι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε φέτες.
  2. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τις περιχύνουμε με τον χυμό του. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου 30-40 λεπτά ώστε να βγάλουν οι φράουλες τα υγρά τους. 
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και φέρνουμε το περιεχόμενο σε βράση, ανακατεύοντας περιστασιακά. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  4. Σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για 20-30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει. Για πιο λεία υφή, μπορούμε να λιώσουμε τις φράουλες ή μέρος τους με ένα πιρούνι ή ραβδομπλέντερ (ανάλογα πόσο λεία τη θέλουμε).
  5. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη, τσεκάρουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αν διαθέτουμε. Η μαρμελάδα δένει σωστά όταν φτάνει τους 105°C. Εναλλακτικά βάζουμε ένα πιατάκι 10 λεπτά στην κατάψυξη να κρυώσει και όταν πιστεύουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη ρίχνουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα στο κρύο πιάτο. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και πιέζουμε με το δάχτυλο, αν σχηματιστούν ρυτίδες και είναι πηχτή, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
  6. Μεταφέρουμε μαρμελάδα όπως είναι ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνοντας λίγο κενό στην επιφάνεια. Κλείνουμε αμέσως τα βάζα με το καπάκι τους και τα γυρνάμε ανάποδα. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα γυρίζουμε από την καλή.
  7. Διατηρούνται εκτός ψυγείου, εκτός αν ανοίξουμε το βαζάκι τους. Σε αυτήν την περίπτωση διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα μας με διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα, βανίλια, αστεροειδή γλυκάνισο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι κ.α.